Храните дават по-малко калории, отколкото се смята

PRINT

Калориите са основната мерна единица, която описва колко енергия доставя даден продукт. Ново изследване на Департамента на селското стопанство в САЩ обаче разкри, че оценката за калоричността на продуктите е невярна, съобщава Live Science. Индивидуалният ефект на засищане пък бил свързан не толкова с калоричността, колкото с психологически фактори.

Не всички храни постъпват в организма

Калоричността се определя на основата на това, колко енергия се отделя при разграждането на продукта. Не всички калории обаче постъпват директно в тялото, тъй като не цялата храна се усвоява. Например, ако част от енергията, доставяна чрез храната, отива за сдъвкването й, тези калории трябва да се извадят от стойността на порцията като цяло.

За да се отчете тази метаболизирана енергия, са необходими сложни изчисления. Учените поканили 18 доброволци, като им задали диета за 3 седмици. 10 дни след началото добавили към менюто и орехи. През цялото време специалистите редовно събирали проби от урина и фекалии.

Като знаели какво са консумирали хората и анализирайки състава на биологичния отпаден материал, учените успели по-точно да установят колко от калориите в храната не са били усвоени. Оказало се, че калорийността на шам-фъстъка например е надценена с около 5%. Разликата при бадемите била около 20%. Основната причина за получените в изчисленията отклонения са фибрите в ядките, които възпирали усвояването на мазнините.

Що се отнася до психологическите ефекти при хранене, учените провели необичаен експеримент. На 52-ма души предложили вишнева напитка. Първия ден им обяснили, че това е течност, която преминава бързо през тялото. На следващия казали, че са добавили нещо към напитката, което я превръща в твърда субстанция в организма. Разбира се, това била същото безалкохолно без промяна. Оказало се, че представянето насока за втвърдяващ се материал дал по-голямо чувство на засищане. Феноменът е известен като когнитивна манипулация. „Течната версия“ на напитката пък преминала по-бързо през тялото, което намалило процента на усвояемите калории.

Свързани теми: Д-р Гайдурков: За да сте здрави, не яжте „нечовешки храни“

Какво означава гликемичният индекс на храните?

4 храни, с които се отслабва

 

 

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Храните дават по-малко калории, отколкото се смята беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *