Фруктозата в храни и напитки виновна за диабета

PRINT
вредно ли е газираното

Добавената фруктозата в храните и напитките е основна причина за рязкото увеличение на честотата на диабет тип 2. Такова е мнението на изследователи от Кардиологичния институт „Сейнт Люк“, цитирани от Zee News. Един на всеки десет възрастни в световен мащаб страда от захарна болест.

Броят на диабетиците за 28 г. се е увеличил над два пъти. През 1980 г. от болестта са страдали 153 милиона души, а в 2008 – 347 милиона. Експертите са направили тези изводи след редица лабораторни опити с животни и дългогодишни проучвания върху много хора. Последните проучвания показват, че особено вредна за здравето се оказва замяната на глюкозата с фруктоза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра 
 Захарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта 
 Дебелее се и от изкуствени подсладители 

Особено опасна е фруктозата, съдържащи се в пакетираната захар и в царевичния сироп (който често се използва като подсладител в хранително-вкусовата промишленост). Фруктоза в плодовете и зеленчуците е безвредна за тялото, но не и тази, която е промишлено обработена и добавена като евтин подсладител в храни и напитки. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, обратно, предпазва от диабет и други метаболитни нарушения. Учените препоръчват хората да заменят храните, съдържащи добавена захар, със свежи храни.

Източник: Zee News

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Фруктозата в храни и напитки виновна за диабета беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *