четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеФруктозата в храни и напитки виновна за диабета

Фруктозата в храни и напитки виновна за диабета

Добавената фруктозата в храните и напитките е основна причина за рязкото увеличение на честотата на диабет тип 2. Такова е мнението на изследователи от Кардиологичния институт „Сейнт Люк“, цитирани от Zee News. Един на всеки десет възрастни в световен мащаб страда от захарна болест.

Броят на диабетиците за 28 г. се е увеличил над два пъти. През 1980 г. от болестта са страдали 153 милиона души, а в 2008 – 347 милиона. Експертите са направили тези изводи след редица лабораторни опити с животни и дългогодишни проучвания върху много хора. Последните проучвания показват, че особено вредна за здравето се оказва замяната на глюкозата с фруктоза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра 
 Захарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта 
 Дебелее се и от изкуствени подсладители 

Особено опасна е фруктозата, съдържащи се в пакетираната захар и в царевичния сироп (който често се използва като подсладител в хранително-вкусовата промишленост). Фруктоза в плодовете и зеленчуците е безвредна за тялото, но не и тази, която е промишлено обработена и добавена като евтин подсладител в храни и напитки. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, обратно, предпазва от диабет и други метаболитни нарушения. Учените препоръчват хората да заменят храните, съдържащи добавена захар, със свежи храни.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -