четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ САЩ пускат хапче срещу преяждане при стрес

В САЩ пускат хапче срещу преяждане при стрес

В САЩ пускат на пазара първото лекарство срещу преяждане заради стрес. Много хора познават усещането как напрежението на работата може да доведе до пристъпи на апетит за сладко. Така преяждането понякога може да има чисто психологически причини. Сега Агенцията по храните и лекарствата в САЩ регистрира първото лекарство срещу това заболяване – „Виванс“ (Vyvanse).

Това е първият медикамент за лечение на преяждането по психологически причини при възрастни, става ясно от съобщение на сайта на Агенцията. На практика той действа като хапче за отслабване при хората, които се тъпчат от нерви. Ефективността на лекарството е потвърдена в клинични проучвания с 724 доброволци. Неговата активна съставка е лисдексамфетамин димесилат.

Веществото може да се намали честотата на пристъпите за неконтролируемо нахвърляне върху храната. Като нежелани странични ефекти лекарствени реакции са отчетени сухота в устата, безсъние и чувство на тревожност. Всъщност „Виванс“ се използва в САЩ от 2007 г. насам, само че досега лекарството е било прилагано за синдрома на дефицит на вниманието разстройство и хиперактивност.

Между синдрома и склонността към преяждане в условия на стрес има някои прилики. Преяждането под нервно напрежение се характеризира с епизоди на загуба на контрол по време на хранене. Пациенти със синдрома на хиперактивност също може да реагират много тежко при стрес.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Яко го омазахте. В статията се говори за това как аптеките ни продават амфети. 🙂

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -