Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра

PRINT
подагра болка в палеца

Подаграта се среща все по-често в наши дни, а сега учените обвиниха за това широката употреба на газирани безалкохолни, но също и на алкохол като уиски и вино. Броят на пациентите, които страдат от т.нар. царска болест, се е удвоил от 1970 г. насам, пише в. „Дейли мейл“.

Болезнената подагра е най-разпространената форма на възпалителен артрит при мъжете. Засегнат е един от 35 души, сочат актуални проучвания. Исторически личности като крал Хенри VIII са се разболели заради обилните трапези със свинско и вино, но за днешните хора по-вероятната причина са подсладените със захар или фруктоза безалкохолни, бирата или като страничен ефект от някои медикаменти

Подаграта се появява при повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта. Това е отпадъчен продукт, който се образува, когато организмът разгражда и изпраща към клетките веществата пурини. Когато в организма се натрупва прекалено много пикочна киселина, която не може да се изхвърли чрез отделителната система, около дребните стави се натрупват фини кристалчета. Те са твърди и остри като игли, затова причиняват възпаление и болка, най-често около големия пръст на крака. Засега науката няма категоричен отговор защо едни хора получават подагра, а други не, въпреки сходния начин на живот. Вероятно отговорът се крие в гените. Но пък има страни, където честотата е по-голяма.

„Броят на пациентите с подагра вероятно нараства заради увеличената консумация на продукти с фруктоза и затлъстяването“, казва д-р Питър Симкин от Университета на Вашингтон, който участва в международния екип на проучването. Фруктозата е натурална захар, която се намира естествено в малки количества в плодовете, но се извлича и се използва за подслаждане на индустриално приготвени храни.

„Нашите съвети към пациентите с подагра включват ограничаване на приема на месо, да не се пие бира, а твърдият алкохол да се ограничи сериозно, виното да е в умерени количества, да не се ядат бързи закуски, както и да се ограничи фруктозата. Вместо това може да се наблегне на кафето и млечните продукти“, казва д-р Симкин. Използването на аспирин в ниски дози, както и на някои лекарства за високи кръвно, включително бета-блокери, също се свързват с повишен риск. Консумацията на череши обаче намалява риска от пристъпи с 35%, изтъкват учените.

Източник: Daily Mail

[Общо: 5    Средно: 3/5]
Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *