Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра

PRINT
подагра болка в палеца

Подаграта се среща все по-често в наши дни, а сега учените обвиниха за това широката употреба на газирани безалкохолни, но също и на алкохол като уиски и вино. Броят на пациентите, които страдат от т.нар. царска болест, се е удвоил от 1970 г. насам, пише в. „Дейли мейл“.

Болезнената подагра е най-разпространената форма на възпалителен артрит при мъжете. Засегнат е един от 35 души, сочат актуални проучвания. Исторически личности като крал Хенри VIII са се разболели заради обилните трапези със свинско и вино, но за днешните хора по-вероятната причина са подсладените със захар или фруктоза безалкохолни, бирата или като страничен ефект от някои медикаменти

Подаграта се появява при повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта. Това е отпадъчен продукт, който се образува, когато организмът разгражда и изпраща към клетките веществата пурини. Когато в организма се натрупва прекалено много пикочна киселина, която не може да се изхвърли чрез отделителната система, около дребните стави се натрупват фини кристалчета. Те са твърди и остри като игли, затова причиняват възпаление и болка, най-често около големия пръст на крака. Засега науката няма категоричен отговор защо едни хора получават подагра, а други не, въпреки сходния начин на живот. Вероятно отговорът се крие в гените. Но пък има страни, където честотата е по-голяма.

„Броят на пациентите с подагра вероятно нараства заради увеличената консумация на продукти с фруктоза и затлъстяването“, казва д-р Питър Симкин от Университета на Вашингтон, който участва в международния екип на проучването. Фруктозата е натурална захар, която се намира естествено в малки количества в плодовете, но се извлича и се използва за подслаждане на индустриално приготвени храни.

„Нашите съвети към пациентите с подагра включват ограничаване на приема на месо, да не се пие бира, а твърдият алкохол да се ограничи сериозно, виното да е в умерени количества, да не се ядат бързи закуски, както и да се ограничи фруктозата. Вместо това може да се наблегне на кафето и млечните продукти“, казва д-р Симкин. Използването на аспирин в ниски дози, както и на някои лекарства за високи кръвно, включително бета-блокери, също се свързват с повишен риск. Консумацията на череши обаче намалява риска от пристъпи с 35%, изтъкват учените.

Източник: Daily Mail

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3]
Фруктозата в безалкохолните виновна за епидемията от подагра беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...