Дюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли

PRINT

Дюлята е (Cydonia oblonga) е единствен представител на рода Cydonia. Жълтите плодове с тръпчив вкус са истинска витаминозна бомба, която е не само вкусна в компоти, желета и сладкиши, но и много полезна за здравето. Дюлята е широколистно листопадно растение. Представлява храст или невисоко дърво със сравнително слабо развита коренова система. Според различни историци не ябълката, а именно дюлята е потомъкът от древна Троя, носещ прозвището „плод на раздора“.

У нас се отглеждат четири сорта: „Асеница“ – със средно едри плодове и ябълковидна форма, „Хемус“ – с несиметрична форма и кисел, но ароматен вкус, „Триумф“ – с крушовидна форма и добри хранително-вкусови качества, и „Тримонциум“ – с дребни плодове и незадоволителни качества.

Дюлята е не само вкусна, но и полезна за организма, независимо дали е преработена или сурова. В суров вид тя не е лесна за усвояване и дори е вредна за стомаха. Сварените и печените дюли са вкусни и любими на много хора.

Дюлята е полезна при алергии, високо кръвно и възпаления на червата

Дюлевият мармалад има много лечебни свойства, освен че е идеален за палачинки. Той се препоръчва при заболявания на стомаха, които са с възпалителен характер. Семената на този плод съдържат биологично активни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Тя не се препоръчва при запек, плеврит, както и за хора, които пеят, тъй като в големи количества тя действа зле на гласните струни. Компот от нея с добавен мед и ябълков оцет подобряват храносмилането. Високото ниво на пектинови съединения в дюлите подобряват състоянието при стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печените и варените дюли се използват като средство срещу повръщане. Сокът от узрели дюли е антисептик. Консумацията му е полезна за всички, които страдат от заболявания на дихателните пътища. Дюлите са полезни при цистит. Поради полезните макро- и микроелементи, които се съдържат в тях, тези плодове действат добре на настроението и гонят мрачните мисли.

[Общо: 10    Средно: 3/5]
Дюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *