Часът за хранене все пак има значение за теглото

PRINT

Часът, в който се приема храната, е от ключово значение за това дали ще останем стройни или ще натрупаме килограми, разкри изследване с 420 души. Хората участвали в 20-седмичен курс за отслабване. Оказало се, че колкото по-късно човек се храни, толкова по-трудно сваля натрупаните килограми, съобщи CBC News.

51% от всички участници обядвали преди 15 часа, а останалите 49% – след това време, разказва Франк Шиир, ръководител на програмата по медицинска хронобиология в женската болница на Бригам. Обемът на храната, калориите и разходът на енергия били еднакви при двете групи. Поравно били хормоните на апетита и часовете сън.

Втората група обаче по-рядко закусвала солидно, а понякога дори прескачала първото за деня хранене. Основното похапване ставало през втората част на деня. „Совите“ по-често бодърствали през нощта и ставали късно сутринта. А времето играе ключова роля за метаболизма.

Промяната на режима – от „чучулига“ на „сова“, може да се свърже и с разбъркване на обменните процеси в организма. Известно е, че мастната тъкан има свой собствен вътрешен часовник. Така часовете от деня, в които се приема храната, може да повлияят на теглото.

По-рано американски специалисти доказваха, че приемът на храна след 8 часа вечерта е свързан с повишен индекс на телесната маса, независимо от това по кое време си ляга човек. Той намалявал и чувствителността към инсулина. Този факт обяснява защо много хора, принудени да работят нощна смяна, страдат от затлъстяване.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Часът за хранене все пак има значение за теглото беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *