Реклама
Начало Здраве Ниско кръвно налягане и сближаване на границите

Ниско кръвно налягане и сближаване на границите

0
Реклама

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, може да бъде тревожен симптом за здравето при определени обстоятелства. Въпреки че то обикновено не е толкова тревожно, колкото високото кръвно, има ситуации, в които то създаде риск. Сближаване на границите или пък понижаване само на едната граница от стойностите на кръвното също е често срещан проблем.

якои случаи, когато ниското кръвно налягане може да бъде опасно, включват:

Хипотонична криза: Ако кръвното налягане спадне внезапно и значително, това може да доведе до хипотонична криза. Това състояние може да доведе до увреждане на органи, особено на мозъка, сърцето и бъбреците.

Реклама

Намален приток на кръв към жизненоважни органи: Когато кръвното налягане е твърде ниско, то може да не осигури адекватен приток на кръв към жизненоважни органи като сърцето, мозъка и бъбреците. Недостатъчният кръвен поток може да доведе до дисфункция и увреждане на органи.

Ортостатична хипотония: Това състояние възниква, когато човек изпита внезапен спад на кръвното налягане при изправяне. Може да причини замаяност, замаяност и дори припадък, увеличавайки риска от падания и наранявания.

Усложнения по време на операция: Ниското кръвно налягане може да представлява риск по време на хирургични процедури. Недостатъчният кръвен поток и доставката на кислород до органите може да доведе до усложнения, особено ако компенсаторните механизми на тялото не са в състояние да регулират ефективно кръвното налягане.

Шок: Ниското кръвно налягане е често срещан симптом на различни видове шок, включително септичен шок, анафилактичен шок или кардиогенен шок. Тези състояния могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.

Основни медицински състояния: Ниското кръвно налягане може да бъде симптом или резултат от определени медицински състояния, като сърдечни проблеми (напр. сърдечна недостатъчност, аритмии), ендокринни нарушения (напр. дисфункция на щитовидната жлеза, надбъбречна недостатъчност), тежки инфекции или дехидратация. В тези случаи справянето с основното заболяване е от решаващо значение.

Ако изпитвате симптоми като замаяност, припадък или постоянно ниско кръвно налягане, потърсете лекар за точна диагноза и насоки. Те могат да оценят вашата конкретна ситуация, да идентифицират основните причини и да препоръчат подходящо лечение, ако е необходимо.

Умира ли се от ниско кръвно?

Ниското кръвно налягане може да стане много опасно, а в тежки случаи може да бъде потенциално животозастрашаващо. Въпреки че само по себе си то не може да причини пряко смърт, може да доведе до фатални усложнения, които налагат спешна помощ. Ето примери, кога ниското кръвно налягане може да стане много опасно:

Хипотонична криза: Внезапното и силно спадане на кръвното налягане може да доведе до хипотонична криза. Това състояние може да доведе до увреждане на органи, особено в жизненоважни органи като мозъка, сърцето и бъбреците. Ако не се лекува, може да бъде животозастрашаващо.

Шок: Ниското кръвно налягане е често срещан симптом на различни видове шок, включително септичен шок, анафилактичен шок или кардиогенен шок. Тези състояния са спешни медицински случаи и могат да бъдат фатални, ако не бъдат лекувани навреме. Шокът настъпва, когато има силно спадане на кръвното налягане, което води до неадекватен кръвен поток и доставка на кислород до жизненоважни органи.

Органите страдат от намаленого кръвоснабдяване

Органна недостатъчност: Продължителното ниско кръвно налягане може да причини увреждане на органите поради намален кръвен поток и снабдяване с кислород. Ако жизненоважни органи като сърцето, мозъка или бъбреците са лишени от подходящ кръвен поток за продължителен период от време, това може да доведе до органна недостатъчност, която може да бъде животозастрашаваща.

Исхемичен инсулт или инфаркт: Ако кръвното налягане спадне значително, това може да намали притока на кръв към мозъка или сърцето, потенциално водещо до исхемичен инсулт или инфаркт. Тези състояния могат да бъдат фатални, ако не бъдат лекувани спешно.

Падания и наранявания: Ниското кръвно налягане, особено в контекста на ортостатична хипотония (внезапно спадане на кръвното налягане при изправяне), може да причини замаяност и припадък. Това увеличава риска от падане, което може да доведе до тежки наранявания, особено при възрастни хора.

Ниското кръвно налягане засяга хората по различен начин и това, което може да е опасно за един човек, може да не е толкова критично за друг. Особено внимание трябва да се обърне, ако човек по принцип е хипертоник, а има кризи заради ниско налягане. Може би трябва да се провери дозировката на медикаментите, които понижават кръвното.

Какви са причините за сближаване на систолното и диастолното кръвно налягане?

Сближаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане (сближаване на границите), известно още като стесняване на пулсовото налягане или намаляване на пулсовото налягане, възниква, когато числената разлика между показанията на систоличното и диастоличното кръвно налягане намалее. Сближаването на горна и долна граница може да има различни причини, включително:

Намален дебит на сърцето: Ако сърцето не е в състояние да изпомпва кръв ефективно, това може да доведе до намален обем кръв, който отива към кръвообращението с всеки удар на сърцето. В резултат систолното налягане (горна граница) намаляв. Пулсовото налягане се стеснява.

Намалено периферно съдово съпротивление: Съпротивлението на кръвния поток в периферните кръвоносни съдове играе роля при определяне на кръвното налягане. Намалено периферно съдово съпротивление може да се наблюдава при определени видове шок или вазодилататорни състояния. Това може да доведе до намаляване на систолното кръвно налягане и сближаване на систолните и диастолните стойности.

Медикаменти: Някои лекарства, като бета-блокери, могат да намалят систоличното кръвно налягане. Същевременно те имат по-малък ефект върху диастолното кръвно налягане. Това може да доведе до стесняване на пулсовото налягане.

лекарства хапчета ползи

Стареене: С напредването на възрастта артериалните стени могат да станат по-твърди и по-малко подвижни. Това може да доведе до повишаване на диастоличното кръвно налягане и понижаване на систоличното кръвно налягане, което води до сближаване на стойностите.

Стеноза на аортната клапа: Стенозата на аортната клапа е състояние, характеризиращо се със стесняване на аортната клапа, което възпрепятства притока на кръв от сърцето. Това може да доведе до намаляване на систоличното кръвно налягане и сближаване на систолните и диастолните стойности.

Определени медицински състояния: Някои медицински състояния, като сърдечна недостатъчност, тежки инфекции или хиповолемия (нисък кръвен обем), могат да повлияят на сърдечния дебит. Периферното съдово съпротивление или баланса на течностите в тялото също водят до сближаване на стойностите на систолното и диастолното кръвно налягане.

Каква е причината, ако пада само диастолната стойност?

Ако само диастолната стойност на кръвното налягане спада, докато систолната стойност остава относително стабилна, това може да означава състояние, известно като изолирана диастолна хипотония. Няколко фактора и медицински състояния могат да допринесат за това явление. Това са:

Медикаменти: Някои лекарства, като алфа-блокери, вазодилататори или диуретици, могат да причинят спад на диастоличното кръвно налягане, без да повлияят значително на систолната стойност.

Ортостатична хипотония: Ортостатичната хипотония възниква, когато има внезапно спадане на кръвното налягане при изправяне. В някои случаи това може да засегне предимно диастолното кръвно налягане. Диастолните стойности намаляват, докато систоличното кръвно налягане остава относително стабилно.

Ендокринни нарушения: Състояния като надбъбречна недостатъчност или хипотиреоидизъм могат да повлияят на регулирането на кръвното налягане. Тези състояния могат да доведат до спад на диастоличното кръвно налягане, докато систолното кръвно налягане остава в нормални граници.

Дехидратация: Дехидратацията може да причини намаляване на обема на кръвта, което води до ниско диастолично кръвно налягане.

Сърдечно-съдови състояния: Някои сърдечни заболявания, като регургитация на аортна клапа или състояния, които засягат диастолното пълнене, могат да доведат до изолирана диастолна хипотония.

Стареене: С възрастта на хората еластичността на кръвоносните съдове може да намалее, което води до спад на диастолното кръвно налягане, докато систолната стойност остава относително стабилна.

Анемия: Тежката анемия, която се характеризира с нисък брой на червените кръвни клетки или нивото на хемоглобина, може да доведе до понижено кръвно налягане, което засяга главно диастолната стойност.

Отделни случаи на диастолна хипотония (ниска долна граница на кръвното) трябва да се оценява в контекста на цялостното здраве и медицинска история на пациента.

Какво да ядем и пием при ниско кръвно?

Ако имате ниско кръвно налягане или сте предразположени към хипотония, изборът на определен хранителен режим може да ви помогне да поддържате кръвното налягане на по-здравословно ниво. Ето някои диетични препоръки, които трябва да имате предвид:

Увеличете приема на течности и сол: Увеличаването на приема на течности, особено вода, може да помогне за предотвратяване на дехидратация. Тя допринася за ниско кръвно налягане. Освен това, консумацията на малко по-големи количества сол (под ръководството на медицински специалист) може да помогне за повишаване на кръвното налягане. Въпреки това е важно да се консултирате с доставчик на здравни услуги за персонализирани препоръки, тъй като прекомерният прием на сол може да има отрицателни последици за здравето на някои хора.

Яжте по-малки порции, но често: Консумирането на по-малки, по-чести порции през деня може да помогне за предотвратяване на внезапно спадане на кръвното налягане след хранене. Този подход може да помогне за поддържане на по-стабилно кръвно налягане през целия ден.

Консумирайте балансирани ястия: Включете комбинация от сложни въглехидрати, постни протеини и здравословни мазнини във вашите ястия. Това може да помогне за осигуряване на устойчиви нива на енергия и стабилизиране на кръвното налягане. Изберете пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постно месо, птици, риба, ядки, семена и здравословни масла като зехтин.

Яжте повече солени храни, но все пак с мярка

Увеличете натрия в храната: Натрият може да помогне за повишаване на кръвното налягане. Включете в диетата си умерени количества храни с високо съдържание на натрий, като кисели краставички, маслини, консервирани супи и преработени храни. Въпреки това е изключително важно да се консултирате със здравен специалист за персонализирани препоръки, тъй като прекомерният прием на натрий може да има отрицателни последици за здравето на някои хора, като например тези с определени сърдечни заболявания или бъбречни проблеми.

Бъдете внимателни с алкохола: пиенето на алкохол може временно да понижи кръвното налягане. Ако имате ниско кръвно налягане, препоръчително е да консумирате алкохол в умерени количества или да го избягвате напълно.

Останете хидратирани: Дехидратацията може да допринесе за ниско кръвно налягане. Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден, за да поддържате подходящи нива на хидратация.

Избягвайте продължително гладуване или пропускане на хранене: Пропускането на хранене или гладуването за продължителни периоди може да доведе до спадане на кръвното налягане. Важно е да поддържате редовен модел на хранене и да не оставате твърде дълго без храна.

Автор Нели Петрова

Image by Freepik

Реклама

BG
Exit mobile version