Реклама
Начало Здраве Антивирусни лекарства против грип – какво са и как се приемат

Антивирусни лекарства против грип – какво са и как се приемат

0
Лечението на грипа се провежда с различни лекарства.
Реклама

Антивирусните лекарства против грип могат да помогнат много, за да се справите бързо с инфекцията, а също и да се избегнат усложнения. Приемането им носи ползи особено на хората с отслабена имунна система или хронични заболявания. Това не означава обаче, че са някакво чудодейно средство и че може да карате грипа на крак.

Приемането на антивирусни лекарства става по схема, описана в листовките. Има някои важни съображения, които трябва да знаете, ако смятате да се лекувате с противовирусни препарати при грип.

В повечето грипни епидемии доминират вирусите от тип А. Грипът от тип В не се предава чак толкова лесно и масово, по-трудно прави епидемия. Само прецизни тестове в лаборатория могат да установят дали се касае за единия или другия тип. Повечето антивирусни лекарства дейсват и срещу двата типа.

Реклама

Два основни класа антивирусни лекарства се използват за грип: невраминидазни инхибитори и адамантани.

Инхибитори на невраминидазата – ефективни при грип тип А и тип В

грип настинка запушен нос

Едно от най-широко предписваните антивирусни лекарства за грип е озелтамивир. То потиска ензима невраминидаза, необходим за освобождаването на грипните вируси от заразените клетки. Ефективен е срещу грипни вируси тип А и тип В.

Занамивир е друг инхибитор на невраминидазата. Действа подобно на озелтамивир, като предотвратява разпространението на вируса чрез потискане на невраминидазата. Занамивир е ефективен срещу грипни вируси А и В.

Амантадин и римантадин са лекарства, които преди това са били използвани за лечение на вируси на грип А. Те блокират протеина на йонния канал M2, като по този начин предотвратява освобождаването на вирусен генетичен материал в заразените клетки. Употребата им обаче е намаляла поради широко разпространената резистентност сред щамовете на грип А. Предимство на римантадин е сравнително ниската му цена.

Лечението с антивирусни лекарства трябва да започне до втория ден от симптомите

Важно е да се отбележи, че антивирусното лечение на грипа е най-ефективно, когато се прилага в началото на заболяването. В идеалния случай през първите 48 часа от появата на симптомите. Принципът е, колокто по-рано започнете, толкова по-ефективно е лечението. Тези медикаменти не само облекчават симптомите, но и намаляват продължителността на заболяването и риска от усложнения.

Факт е, че повечето хора предпочитат в първите дни да се лекуват само с парацетамол или ибупрофен. Повечето комбинирани препарати за грип, които се предлагат в аптеките, съдържат именно тези две активни съставки. Разбира се, повечето хора, които имат здрава и устойчива имунна система, може да се справят с грипа и без противовирусни лекарства. Други пациенти обаче се справят по-трудно с инфекцията и си заслужава да вземат по-сериозни мерки от самото начало. Това лечение е подходящо и при хора, при които още от самото начало симптомите са много тежки.

Какви правила да спазваме, когато приемаме антивирусно лекарство?

Когато приемате антивирусни лекарства за грип, е изключително важно да се придържате към определени насоки, за да гарантирате тяхната ефективност и да сведете до минимум потенциалните странични ефекти. Ето някои основни правила, които трябва да следвате.

Започнете антивирусно лечение възможно най-рано, в идеалния случай през първите 48 часа от появата на симптомите. Ранното започване повишава ефективността на лекарството. Води до намаляване на тежестта и продължителността на заболяването.

Винаги следвайте предписаната дозировка и продължителност, дадени от вашия медицински специалист. Не си предписвайте сами и не коригирайте дозировката без консултация с лекар. Пропускането на дози или преждевременното спиране на лекарството може да компрометира неговата ефективност.

Завършете целия курс на антивирусно лечение, дори ако симптомите се подобрят преди да сте изпили всички таблетки от курса. Това помага да се гарантира, че вирусът е напълно овладян. Ще намали риска от рецидив и развитието на резистентни щамове.

Антивирусните лекарства могат да се приемат със или без храна. Въпреки това поддържането на добра хидратация е важно по време на заболяване. Подпомага възстановяването на тялото.

Нежеланите реакции може да включват гадене, повръщане или главоболие, но не са особено чести. Ако забележите нещо, свържете се с вашия лекар.

Възможна ли е комбинация с други лекарства?

Към комбинирането на антивирусни лекарства с други лекарства трябва да се подхожда внимателно и под наблюдението на лекар. Някои комбинации могат да бъдат безопасни и дори препоръчителни в определени ситуации. Други обаче могат да доведат до неблагоприятни ефекти или взаимодействия. Ето някои съображения относно комбинацията от антивирусни лекарства за грип.

Обикновено не се препоръчва комбинирането на различни антивирусни лекарства за грип, освен ако не е изрично препоръчано от лекар. Използването на няколко антивирусни лекарства едновременно няма непременно да подобри ефикасността. В сщото време може да увеличи риска от странични ефекти.

Съобщете на лекаря или фармацевта какви други лекарства. Не забравяйте също добавките или билковите лекарства, които приемате. Някои лекарства могат да взаимодействат с антивирусни лекарства, засягайки тяхната абсорбция, метаболизъм или ефикасност.

Антивирусни лекарства и антивирусни хранителни добавки – как да ги различим

На пазара има много препарати, които претендират да са антивирусни лекарства. В някои случаи това може да е търговски трик. Разграничаването между антивирусни лекарства и антивирусни хранителни добавки е много важно, за да не се подвеждате по рекламни твърдения, които не са подкрепени от факти. Това не означава, че добавките са без никакъв ефект. Напротив, някои от тях може да помогнат, но не са лекарства.

Антивирусните лекарства по правило се продават само срещу рецепта. Изключение правят хомеопатичните препарати, които са регистрирани като лекарства, но са достъпни свободно в аптеките.

Ето и други разлики. Антивирусните лекарства са фармацевтични продукти, подложени на стриктно тестване и контрол. Регистрират се и се наблюдават от Европейската агенция по лекарствата и националните агенции по лекарствата. Така се гарантира тяхната безопасност, ефикасност и качество.

Антивирусните хранителни добавки не преминават през такива проверка. Регистрацията им става по-лесно, не се изисква документация, която да доказва тяхната ефективност. По смисъла на закона те се третират като хранителни продукти в много страни. Надзорът като цяло е по-малко строг.

Антивирусните лекарства съдържат специфични активни съставки, които са преминали обширни изследвания и клинични изпитвания. Механизмът на действие е добре дефиниран, насочен към специфични етапи от жизнения цикъл на вируса.

Антивирусните хранителни добавки често съдържат смесица от витамини, минерали, билки или други естествени съединения. Специфичните антивирусни механизми на тези съставки може да не са добре установени. Доказателствата, подкрепящи тяхната ефикасност, са ограничени.

Лекарствата са преминали през клинични изпитвания и строг процес на регистрация

Ефикасността и безопасността на антивирусните лекарства се подкрепят от обширни клинични изпитвания и научни изследвания. Тези проучвания осигуряват стабилна основа за тяхното използване в медицинската практика.

Антивирусни хранителни добавки: Докато някои добавки може да имат ограничени подкрепящи доказателства, цялостното изследване може да е по-малко изчерпателно. Твърденията за техните антивирусни свойства може да нямат същото ниво на научна строгост като фармацевтичните лекарства.

Автор Ина Димитрова

Реклама

BG
Exit mobile version