Реклама
Начало Здраве Лечение на конюнктивит – вирусен, бактериален, алергичен

Лечение на конюнктивит – вирусен, бактериален, алергичен

0
зачервени очи сухо око конюнктивит
Реклама

Зачервяване, дразнене в очите са симптоми, които повечето хора са изпитали в даден момент. Не всяко сълзене автоматично е конюнктивит. Може да става дума за временно раздразнение на окото от прах, слънце или пък да е сухо око заради продължителна работа на екран. 

Какво представлява конюнктивит

При конюнктивит се развива възпаление или инфекция на конюнктивата. Това е тънката, прозрачна тъкан, която покрива вътрешността на клепача и покрива бялата част на окото. Смята се за едно от най-често срещаните заболявания в офталмологията, като засяга хора на всяка възраст. За щастие състоянието се лекува успешно, има ефикасни капки за конюнктивит и други средства.

Видовете конюнктивит може да бъдат описани според основната причина. Обикновено го делят на инфекциозен и неинфекциозен.

Вирусен конюнктивит- симптоми и лечение

Реклама

Най-често се причинява от аденовируси. Симптомите са водниста секреция, зачервяване и дразнене, сълзящи очи, чувствителност към светлина. Често има и оток, подуване на клепачите. Може да се ориентирате и сами, ако сте имали някаква респираторна инфекция. Този конюнктивит  е силно заразен, може да се разпространи към други хора чрез пряк или индиректен контакт със заразените очни секрети. Например, ако си избършете очите и без да измиете добре ръцете, пипате предмети, които попадат след това при други хора. 

Бактериален конюнктивит – симптоми и лечение

Този конюнктивит обикновено се причинява от бактерии като Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae. Симптомите са гноен или гноевиден секрет, зачервяване, подуване и понякога болка. Също е силно заразен, разпространява се чрез контакт със заразени повърхности или секрети.

Алергичен конюнктивит – симптоми и лечение

Провокира се от алергени като цветен прашец, прахови акари или пърхот на домашни любимци. Симптомите са сърбеж, зачервяване, сълзене и подуване на очите. Често придружен от други алергични симптоми като хрема. За разлика от инфекциозните, този конюнктивит не е заразен.

Други видове конюнктивит – химически, неонатален, гигантски папиларен

Причината е контакт с дразнители като хлор в плувни басейни, дим или изпарения. Засегнатите обикновено се оплакват от зачервяване, сълзене на очите и дискомфорт непосредствено след излагане. Също не е заразно заболяване. 

Има и някои други видове конюнктивит. Гигантски папиларен конюнктивит например се свързва с продължителна употреба на контактни лещи или наличието на чуждо тяло в окото. Симптомите са сърбеж, отделяне на слуз и усещане за чуждо тяло в окото. Очевидно също не е заразен. 

Неонатален конюнктивит е друг по-малко известен конюнктивит. Може да бъде причинен от бактериални инфекции, например тези от родовия канал. Симптомите са зачервяване, подуване и секреция при новородени. Бактериалната форма е заразна и изисква незабавна медицинска помощ.

Лечение според вида на конюнктивита

Първо трябва да се поставиточна диагноза и да се определи причината за конюнктивит. Това става с преглед при офталмолог и лабораторни тестове.

Вирусният конюнктивит често е самоограничаващ се. При него се лекуват основно симптомите. Има ефикасни капки за вирусен конюнктивит – изкуствени сълзи. Препоръчват се още студени компреси.

При бактериален конюнктивит най-ефективно действат антибиотични капки за очи или мехлеми. Когато причината е алергия, се назначават антихистамини, деконгестанти (средства срещу отока) или противовъзпалителни капки за очи.

При конюнктивит, свързан с химически дразнители, трябва незабавно да промиете окото с вода или физиологичен разтвор. При по-сериозно засягане потърсете медицинска помощ.

Можете ли да имате грип с конюнктивит? 

Да, възможно е да имате грип и конюнктивит едновременно. Все пак имайте предвид, че не всяко вирусно заболяване е грип, дори да протича тежко, е грип. Класическият грип удря по-силно организма и може да отслаби имунната система. Това улеснява вторичните инфекции, включително вирусен конюнктивит.

Има редица други вируси, които могат да причинят конюнктивит. Ето някои от от по-често срещаните:

  • Аденовируси
  • Херпес симплекс вирус (HSV)
  • Вирус варицела-зостер
  • Ентеровируси
  • Вирус на морбили
  • Вирус рубеола
  • Коронавирус (COVID-19), макар и по-рядко.

Защо някои хора развиват конюнктивит от вируси, а други не

Интересен е въпросът, защо някои хора са по-склонни да развият конюнктивит, а други – не, въпреки че са изложени на едни и същи вируси. За това има няколко причини. Индивидуалните различия в силата и реакцията на имунната система са едно от обясненията. Освен това, някои хора вече може да са имали контакт със същия вирус и да имат частичен имунитет. Ако работите с часове на компютър или страдате от някакъв хормонален дисбаланс (щитовидна жлеза и др.), това може да доведе до повишена сухота в очите. Така вирусите преодоляват по-лесно защитната слъзна бариера в окото.

Генетичните вариации могат да повлияят на това как тялото реагира на вирусни инфекции. Някои гени могат да направят някои хора по-податливи на развитие на конюнктивит, когато са заразени със специфични вируси. Типовете човешки левкоцитен антиген (HLA) могат да повлияят на имунните реакции, което прави някои хора по-податливи на възпаление на очите.

Хората, които носят контактни лещи, са изложени на по-висок риск от развитие на конюнктивит, особено ако не спазват правилните практики за хигиена на лещите. Фактори на околната среда като замърсяване, дим или алергени също влияят негативно.

Новородените, малките деца и възрастните хора имат по-слаба имунна система, което ги прави по-податливи на инфекции, включително конюнктивит. Хормоналните колебания, като тези по време на пубертета или бременността, могат да повлияят на имунната функция и чувствителността към инфекции.

За колко време минава конюнктивит

Продължителността на конюнктивита е според основната причина. Вирусният обикновено продължава от 7 до 14 дни , но в някои случаи може да остане до три седмици. Симптомите като зачервяване, водниста секреция и дразнене обикновено започват да се подобряват в рамките на една седмица. Окото обаче може да остане леко зачервено за по-дълъг период от време.

Вирусният конюнктивит е силно заразен през първите няколко дни, когато симптомите са най-тежки. Остава заразен, докато очите са червени и сълзят.

При подходящо антибиотично лечение бактериалният конюнктивит често се подобрява значително в рамките на 2 до 3 дни , но може да продължи до седмица или повече без лечение. Симптоми като гноен секрет, зачервяване и подуване започват да изчезват в рамките на няколко дни след започване на антибиотични капки или мехлем. Бактериалният конюнктивит е заразен, докато очите престанат да произвеждат секрет и лицето е било на антибиотици поне 24 до 48 часа.

Алергичният конюнктивит обикновено продължава, докато човек е изложен на алергена. 

Как да се справим с отока при конюнктивит?

Оток или подуване на клепачите е често срещан симптом на конюнктивит. Какво може да направите? Прилагането на студени компреси може значително да намали подуването и да осигури незабавно облекчение. Използвайте чиста кърпа или студена, влажна кърпа. Може да е напоена с чай от лайка, зелен или черен чай, или дори чиста вода. Поставете върху затворените клепачи за 10-15 минути няколко пъти на ден. Студът помага за свиване на кръвоносните съдове, намалявайки възпалението и подуването.

При алергичен конюнктивит антихистамините могат да бъдат ефективни за намаляване както на отока, така и на други алергични симптоми.

Хапчета като лоратадин или цетиризин могат да помогнат за намаляване на общите алергични реакции. Това са имена на лекарствени молекули, самите препарати се продават в аптеките под различни търговски наименования.

Антихистаминови капки за очи като кетотифен могат директно да се справят със симптомите на очите, включително подуване. Нестероидните противовъзпалителни средства или кортикостероидните капки за очи (изписват се само от лекар) могат да помогнат за намаляване на възпалението и отока.

Пийте много вода, за да помогнете за изхвърлянето на токсините и да намалите възпалението. Включете храни, богати на омега-3 мастни киселини като риба, ленени семена и орехи. Те помагат за намаляване на възпалението. Повдигането на главата по време на сън на по-висока възглавница съдейства за намаляване на отока около очите.

Автор Илияна Ангелова

Реклама

BG
Exit mobile version