Реклама
Начало Здраве Кои са основните причини за задух?

Кои са основните причини за задух?

0
Реклама

Задухът или недостиг на въздух, на медицински език – диспнея, е често срещан симптом, който може да бъде причинен от различни основни заболявания. Причините може да са много различни, затова е добре да имаме предвид особеностите на симптомите, кога точно, при какви обстоятелства настъпват, колко дълго продължават и какво е общото състояние.

Заболявания на дихателната система като причина за задух

Астма: Хронично респираторно състояние, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, което води до затруднено дишане.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): Включително хроничен бронхит и емфизем, води до прогресивно увреждане на белите дробове и ограничаване на въздушния поток.

Реклама

Сърдечно-съдови проблеми също може да провокират усещане за задух. При сърдечна недостатъчност сърцето не може да изпомпва кръв ефективно. Тогава течността може да се натрупа в белите дробове, причинявайки задух.

При коронарна артериална болест намаленият приток на кръв към сърцето също може да доведе до болка в гърдите и недостиг на въздух.

Инфекциозни заболявания влошават дишането

Пневмонията е белодробна инфекция, при която има възпаление и натрупване на течност във въздушните торбички. Тя може да е причинена от вируси или бактерии. Някои хора с отслабена имунна система са склонни към такъв тип усложнение.

Бронхитът е по-леко заболяване, но възпалението на бронхите също може да причини кашлица и задух. Друга възможна причина за задух са нелекувани алергии. Те могат да причинят свиване на дихателните пътища и задух, например при алергична астма. Запрашената околна среда, например в големите градове или в определени производства, също може да влоши симптомите.

Психично напрежение и стрес водят до задух

Безпокойство и стрес са чест спътник в живота, някои хора са по-склонни да изпадат в пристъпи на паника. Силната тревожност може да доведе до учестено дишане и усещане за липса на въздух. Състоянието може да се развива и като страхова невроза или паник атаки.

Някои лекарства, като бета-блокери, могат да причинят затруднено дишане като страничен ефект.

Ето и няколко медицински състояния, при които може да се наблюдава задух.

  • Анемия – намален капацитет на кръвта за пренос на кислород.
  • Невромускулни нарушения – състояния, засягащи нервите и мускулите, участващи в дишането.

Ако симптомите се повтарят често или пък са много тежки, трябва да се обърнете към медицински специалист. Той ще назначи допълнителни изследвания и ще помогне да се изясни първопричината.

Основните изследвания, с които може да се установи каква е причината за задух

Изследването на причината за недостиг на въздух изисква серия от диагностични тестове и търсенето на правилния медицински специалист е от решаващо значение.

Личният лекар често е първият, който чува за оплакванията. Той може да направи задълбочен физически преглед, да оцени цялостното здравословно състояние на пациента, включително функцията на белите дробове и сърцето.

Рентгенография на гръдния кош осигурява визуална оценка на белите дробове, като помага да се открият проблеми като пневмония, белодробни тумори или натрупване на течност.

Тестове за белодробна функция (PFT) измерват белодробната функция, включително белодробния капацитет и способността за вдишване и издишване. Те са от съществено значение за диагностицирането на състояния като астма и ХОББ.

За да оцени здравето на сърцето, електрокардиограмата записва електрическата активност на сърцето. Помага за откриване на проблеми като аритмии или сърдечни заболявания.

Кръвни тестове също могат да внесат яснота. Разкриват информация за нивата на кислород и въглероден диоксид, както и за основните медицински състояния като анемия или инфекция.

Компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс се назначават по-рядко, защото са скъпи изследвания. Прилагат се при съмнение за по-сериозни състояния. Дават подробна информация за гръдния кош и околните структури, като помагат при диагностицирането на състояния като белодробна емболия или белодробни възли.

Ехокардиография е метод, при който няма облъчване. Ултразвукомото изследване помага да се оцени функцията и структурата на сърцето.

При съмнение за обструкция (стесняване) на дихателните пътища или анормална белодробна тъкан, бронхоскопията позволява директна визуализация и вземане на тъканни проби.

Когато се подозират сърдечни причини за задух, може да се направи стрес тест. Пациентът е поставен на бягаща пътека, за да може да се оцени сърдечната функция по време на физическа активност.

При съмнение за алергия, има специфични тестове, които може да установят дали наистина има такъв тип реакция.

При какъв специалист да отидем за преглед

Личният лекар може да насочи пациента към специалисти. Пулмологът е специалист по белите дробове. може да диагностицира и лекува респираторни заболявания, което ги прави предпочитани за проблеми, свързани с белите дробове, като астма и ХОББ.

Кардиолог: За свързани със сърцето причини за задух кардиологът е от съществено значение при диагностицирането и управлението на състояния като сърдечна недостатъчност или коронарна артериална болест.

Алерголог: В случаи на алергични реакции, причиняващи задух, алергологът може да идентифицира конкретни алергени и да предостави възможности за лечение.

Спешно отделение: В случаи на тежък или внезапен задух, спешното отделение е непосредствената точка за грижа.

Може ли симптомите да насочват към първопричината за задух

Недостигът на въздух наистина може да се прояви със специфични симптоми и характеристики, които могат да осигурят ценни улики за основната му причина. Като медицински блогър е важно да подчертаете тези особености, за да помогнете на читателите да разберат по-добре основните състояния. Ето някои забележителни прояви на недостиг на въздух и техните потенциални последици:

Ако задухът се появи внезапно и интензивно, това може да е свързано с пристъп на паника, алергична реакция или белодробна емболия. Хронично или постепенно начало: състояния като ХОББ, астма или сърдечна недостатъчност често се проявяват с постепенно увеличаване на задуха с течение на времето.

Свързани симптоми подсказват за заболяване

Хрипове: Хрипове, висок свистящ звук по време на дишане, са често срещани при астма и някои алергични реакции.

Кашлица: Упоритата кашлица, придружена от задух, може да показва белодробни заболявания като хроничен бронхит или пневмония.

Болка в гърдите: Дискомфортът в гърдите заедно със задуха може да подскаже сърдечни проблеми като стенокардия или инфаркт.

Подуване на краката: Подутите крака и глезени може да са признак на сърдечна недостатъчност.

Треска: При наличие на треска, недостигът на въздух може да бъде свързан с инфекция, като например пневмония.

Предизвикано от упражнения: Недостигът на въздух по време на физическа активност е типичен при състояния като бронхоконстрикция или загуба на кондициониране, предизвикана от упражнения.

Алергени от околната среда: Ако задухът се влоши при излагане на специфични алергени, причината може да е алергия.

Позиционни симптоми:

Ортопнея: Недостигът на въздух, който се подобрява, когато седите изправени и се влошава, когато лежите, често се свързва със сърдечна недостатъчност.

Промени в цвета:

Цианоза: Синкаво оцветяване на устните, върховете на пръстите или кожата показва ниски нива на кислород в кръвта, често наблюдавани при тежки респираторни или сърдечни заболявания.

Промени в звука:

Стридор: Висок, грачещ звук по време на вдишване може да подскаже запушване на горните дихателни пътища, като например при крупа.

Възраст и рискови фактори – задухът при млад човек може да сочи към различни причини, отколкото при човек на пенсионна възраст.

Автор Ина Димитрова

Image by Drazen Zigic on Freepik

Реклама

BG
Exit mobile version