Реклама
Начало Интервю Ускорен пулс, високо кръвно може да са свързани с грип или други...

Ускорен пулс, високо кръвно може да са свързани с грип или други вируси

0
Д-р Кирил Свиленов общопрактикуващ лекар в София
Д-р Кирил Свиленов е общопрактикуващ лекар в София, който приема пациенти в две практики - 29-о ДКЦ, а от януари 2024 г. и в Медицински център на УМБАЛ Лозенец.
Реклама

Грипът и още няколко вируса са основните виновници са по-тежко протичащите инфекции в момента. Какво да вземем, ако усетим, че се чувстваме зле? Кога да се тестваме и кога да ходим на лекар? Разговаряме с д-р Кирил Свиленов, общопрактикуващ лекар. От началото на 2024 г. той разкри втора практика в Медицински център Лозенец (към УМБАЛ Лозенец / Правителствена болница в София, ул. Козяк 1). Първата практика е в ДКЦ 29, кв. Хиподрума. Пациентите на д-р Свиленов могат да го посещават и в двата кабинета. Записването на нови пациенти в практиката му става на телефон +359 895660650 (има и Viber) от 9 до 17 часа всеки делничен ден. Ако търсите лекар, който говори английски, също може да се обърнете към д-р Свиленов.

Д-р Свиленов, на прага сме на грипна епидемия, която според актуалните данни ще засегне поне една трета от страната. Какви са вашите наблюдения, с какви симптоми, оплаквания идват пациентите при вас? 

В момента са изолирани 4 вируса, които основно циркулират – грип тип А, грип тип В, RSV (респираторно-сцинтиален вирус) или познатия ковид. Среща се и микоплазмена пневмония, известна като пневмония в обществото. Има очакване, че може да се появи и морбили, заради ситуацията в Румъния, но засега у нас още няма изолирани. 

Кой вирус е по-опасен? Какво да правят хората, когато усетят, че се разболяват? 

Реклама

Трудно е да се каже кой вирус конкретно разболява даден пациент. Симптомите се припокриват и няма как само въз основа на оплакванията да се направи разграничение. Донякъде може да се предположи на базата на симптомите, че  с по-голяма вероятност може да е ковид.  

Ако човек усети, че се разболява по-сериозно и не е обикновена настинка, може да си направи комбиниран антигенен тест от аптеката. Най-добре е това да стане 48 часа след началото на симптомите. Ако е по-рано, тестът може да не отчете коректно резултата. Вирусът може да не е населил лигавицата достатъчно интензивно, че да го засече тестът.  

В аптеките се продават 3 или 4 валентни тестове. В зависимост от резултата лекарят може да се ориентира по-добре и да препоръча по-адекватно лечение.  

Да чакаме няколко дни или веднага да ходим на лекар?

Често срещана грешка, която срещам в практиката си, е, че хората изчакват прекалено дълго и не търсят лекарска помощ. Смятат, че е настинка и ще се размине от само себе си.  

Моят съвет е, ако до 24 часа не започне подобрение и дори се усети влошаване – например покачване на температурата, главоболие, болки в ставите и силна отпадналост, да се потърси лекар. Необходимо е да се започне подходяща терапия, която ще помогне заболяването на протече по-леко.  

Най-добре е да се отиде в център за Бърза помощ или кабинет, с каквито повечето лични лекари имат сключен договор. Така болният няма да чака излишно, ако се е почувствал зле извън работното време на личния си лекар. 

Не е добра идея да се ходи направо при личния лекар и по други причини. Много от тях работят със записан час и струпването на пациенти извън графика би объркало реда. Освен това много от записаните с часове са хронично болни, които иначе са здрави. Така болните с вируси може да заразят много хора около тях, които са пред кабинета по други причини.   

Ако няма възможност да се посети център за Бърза помощ, може да се започне с витамин С във високи дози – 1000 мг на ден, да се вземат от аптеката противовирусни препарати без рецепта и имуностимулиращи препарати.  

Ако се установи Ковид, се прилага специфично лечение, назначено от ОПЛ. Целта в тези случаи е да се предотвратят усложненията. Ковид не протича така драматично, както първите години. Въпреки това, ако не е лекуван правилно, може да отключи автоимунни заболявания като ревматизъм или съдови усложнения. 

Кое е специфичното в лечението на Ковид сега? 

Специфичното е да се оцени евентуалния риск от повишено кръвосъсирване и образуване на тромби, а след това и да се предотврати. Втората особеност е, че даваме по-висока доза антиоксиданти. Целта е  да се намали разпада на клетките и оксидацията на клетките вследствие на инфекцията.  

При иначе здрави хора са достатъчни ензимни добавки за протекция на съдове. Само при хора със сърдечно-съдови заболявания може да се назначат допълнително кръворазреждащи лекарства.  

Някои хора съобщават за сърцебиене, повишено кръвно в дните, когато са с вирусна инфекция. Възможно ли е тези оплаквания да са по-необичайни симптоми на болестта? 

Напълно е възможно ускореният пулс, сърцебиенето и повишаване на кръвното да са свързани с вирус. Това не означава, че непременно е Ковид. По принцип при всички вирусни заболявания се наблюдава изостряне на всички хронични заболявания, независимо дали са ендокринологични или кардиологични.  

При всеки възпалителен процес, при покачване на температурата например пулсът се ускорява. Няма нищо необичайно, инфекцията е стрес за организма. Активират се имунните защити. 

Навлизаме в грипна епидемия. Чести ли са усложненията от него сега? 

В момента сме в разгара на грипната вълна. Може би по-късно ще може да се дадат по-точни цифри. Наистина има случаи, които протичат тежко и продължително. Възрастта не е от значение – срещаме ги и при възрастните, и при младите. По-скоро рискът от усложнение зависи от имунитета. 

Какво да прави един болен, ако е изпил предписания антибиотик, но продължава да има температура и да кашля? 

Това никак не е рядко, наблюдавам го при сегашните инфекции. Кашлицата е един от симптомите, които най-дълго продължават. Не отзвучава бързо.  

Когато след като пациентът е изпил един антибиотик и не се е подобрил, може да се назначи втори. Заедно с това е редно да се назначат допълнителни изследвания – рентгенова снимка, кръвна картина, микробиология. Зависи от конкретния случай на пациента, лекарят ще прецени спрямо общото състояние. 

По принцип кашлицата сама по себе си не е показания за втори антибиотик. Но ако в добавка има температура и признаци на продължаваща инфекция, може да се назначи и антибиотик. Особено и ако се установят изменения в рентгеновата снимка.  

Ако проблемът е само в продължителната кашлица, това може да е алергична реакция на свръхчувствителност след  прекараната инфекция. В такива случаи обикновено назначаваме противоалергични лекарства и препарати за облекчаване на самата кашлица. Потискат импулса за кашляне и втечняват секретите.  

Автор Илиана Ангелова

Реклама

Exit mobile version