Реклама
Начало Профилактика Как да се пазим от грип в разгара на грипната епидемия

Как да се пазим от грип в разгара на грипната епидемия

0
грип настинка запушен нос
Реклама

Случаите от грип се увеличават, като пикът, т.е. грипната епидемия се очаква към края на януари. В момента според лекари преобладават COVID инфекциите, въпреки че ясна статистика няма, защото лабораторни тестове се назначават рядко. В допълнение има риск да се заразим с десетки други вируси на настинката, които протичат по-леко, но също така имат познатите симптоми – температура, болки в гърлото, кашлица, отпадналост, замаяност, схващане на мускулите и главоболие.

Как да се пазим от грип?

Логично е в момент, когато рискът от заразяване с грип става висок, да помислим как да се предпазим. Съществуват различни начини да намалим риска от предаване на заразата. Най-добер ефект ще се постигне, ако се спазват повечето от предложените мерки. От една страна трябва да се грижим за общото си здраве, имунната система, а от друга да познаваме как става предаването на вируса и да спазваме определени хигиенни правила.

Най-сигурното предпазване от грип е чрез ваксиниране. Това обаче трябва да стане най-късно до средата на декември. Ваксините са съобазени с очакваните през съответния есенно-зимен сезон грипни вируси и създават защита именно срещу тях. Тя трае около една година, затова е необходимо тази ваксина да се подновява на 12 месеца. За изработване на специфичен имунитет срещу новите щамове на организма са необходими около две седмици. Ако се ваксинирате в разгара на грипна епидемия, има риск да се заразите, преди имунната система да е изработила антитела срещу грипните вируси.

Реклама

Важно е да се знае, че нито една от съставките на ваксината не може да причини грип. В нея не се съдържат живи вируси, нито пък такива съставки, които могат да доведат до размножаване на вирусите на грип в организма.

Състава на противогрипните ваксини за 2023-2024 г. включва два щама на грипни вируси тип А – Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) и два щама на грипни вируси тип В – Austria и Phuket.

Поддържане на добър имунитет

Състоянието на имунната система зависи от общото здраве, от наличието на хронични заболявания, от начина на хранене и режима работа-почивка, от двигателния режим и др. Един млад и здрав човек ще преодолее сравнително леко инфекцията с грип. Няма да боледува тежко.

Хората с хронични заболявания имат по-висок риск от тежко протичане и усложнения. На първо място те трябва да контролират основното си заболяване и да се стремят към оптимални лабораторни стойности на изследванията си. При тях невинаги е уместно прием на имуностимулиращи препарати:

  • при хора с автоимунни заболявания да се обмисли риска от автоимунна атака;
  • при хора, които приемат имуносупресори, е задължителна консултация с наблюдаващия лекар.

За да преминете по-леко през сезона на грипа и настинките, в организма ви трябва да има достатъчно насищане с кислород, органите и тъканите да имат достатъчно протеини, витамини, минерали и други биоактивни вещества, необходими за бърз имунен отговор. Казано просто:

  • Всеки ден прекарвайте навън в ходене поне 30 минути, особено в обедните часове, когато има най-много слънце;
  • Бъдете физически активни според възрастта и възможностите си. Никога не е късно да започнете с упражнения у дома, фитнес или групови занимания.

Храна, която пази от вирусите

Всеки ден приемайте свежи сезонни плодове и зеленчуци. Ферментиралите продукти като кисело зеле и домашни туршии също са добър избор. Създайте си навика да пиете всяка сутрин вода с малко лимонов сок. Тази лесна напитка има многобройни ползи за тялото ни. Признати са противовирусните свойства на ряпата (особено черната), чесъна, джинджифила и меда. Има и билки като жълт кантарион, които са природен антибиотик.

Много важно е да приемате достатъчно протеини с храната си, защото те дават градивни елементи за имунната система. Много хора през зимата ядат повече въглехидрати (тестени изделия) и мазнини (тлъсто месо, пържено), а са недохранени откъм белтъчини. Богати на протеини храни са нетлъстото месо, особено пуешко, пилешки гърди, черен дроб, но също така млечни продукти – извара, кисело мляко, някои сирена. Има и растителни протеини – най-вече нахут, но и други варива – боб, леща, грах.

Заразяването с грип става през носа и устата

Местата, където има голям риск да се заразите с грип, са градският транспорт, особено в час пик, местата, където се събират големи групи хора (концерти, киносалони, универсални магазини и др.). Вирусите на грипа се размножават само в организма на човека и се предават към другите с кихане, кашляне и телесни секрети. Човек, който кашля в шепата си, а след това отваря врата, пипа различни предмети, лесно предава заразата на други.

В случая помагат добре познаните от пандемията хигиенни мерки: носене на маска, ако се налага да пътувате с градски транспорт, честото измиване на ръцете, използване на антисептичен гел. На работното място и у дома проветрявайте често помещенията. За протичане на заболяването има значение, колко интензивно е заразяването, колко вирусни частици попадат в организма.

Телефонни слушалки, дръжки на вратите, седалки и дръжки в автобуса, повърхности в общите помещения на работа са местата, където може да има най-много вируси.

Предпазване с противовирусни средства?

В разгара на епидемията е възможно и предпазване от грип с противовирусни средства. Те може да се приемат и като профилактика, и за лечение, но в различни дозировки и по различна схема. По правило се изписват от лекар, продават се само с рецепта. Ако смятате, че сте в повишен риск от тежко протичане на грипа, може да помолите вашия личен лекар да ви изпише предварително такова лекарство, което да използвате при необходимост.

Друг вариант са растителни препарати – хранителни добавки, които имат противовирусен ефект. Тук има разнообразие от препарати, като ефективността им може да варира при различните хора. Хубавото е, че няма рискове от странични ефекти и може да се вземат и от хора с хронични заболявания.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version