Реклама
Начало Заболявания и лечение Лесен тест открива причините за припадък със загуба на съзнание

Лесен тест открива причините за припадък със загуба на съзнание

0
доц. Яна Симова
Реклама

На човек внезапно му причернява и губи съзнание. Припада, а околните изпадат паника, тъй като всичко се случва без видима причина. Започва обикаляне по лекари, основно невролози, следват скъпи изследвания като електроенцефалография, магнитен резонанс или скенер. Целта е да се изключат по-сложни заболявания като епилепсия или тумори на мозъка, които се срещат доста рядко. Само че тези изследвания са свързани с лъчево натоварване и са стрес за пациента.

В повечето случаи става дума за синкопи, които в голямата си част не изискват специално лечение, казва доц. Яна Симова от Клиника по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център – Университетска болница, София. Тя съветва хората, преживели подобен епизод веднъж или повече пъти, да се обърнат към личния си лекар. След това обаче да се обърнат първо към кардиолог, който ще го насочи към необходимите изследвания.

Под синкоп се разбира преходна загуба на съзнание в резултат на хипоперфузия на мозъка, т.е. до него не достига достатъчно количество кръв, пояснява доц. Симова. Малко се знае за това състояние, а лутането на пациентите е свързано с излишен стрес за тях. При това синкопът е доста често срещано заболяване, жените страдат два пъти по-често отколкото мъжете. Първите прояви обикновено са в ранна младежка, дори детска възраст.

Възможните причини за синкоп може и да не са свързани със сърцето

Реклама

Основните изследвания – електрокардиограма, ехокардиография и холтер ЕКГ, ще покажат дали причината е сърдечна или друга. Холтерът дава сведения дали има проблеми с ритъма на сърцето и неговата проводимост. При установяване на тахикардия пациентът може да бъде насочен към провеждане на електрофизиологично изследване. В някои случаи може да се наложи поставяне на пейсмейкър.

Ехокардиографията помага да се изясни структурата и функцията на сърцето. Виждат се клапни сърдечни заболявания. Синкоп е един от симптомите на високостепенна аортна стеноза.

Тест с наклон на тялото изяснява причината за синкоп

Добрата новина е, че повечето синкопи са т.нар. рефлексни синкопи, пояснява доц. Симова. Става дума не за заболяване, а за свръхактивна  парасимпатикова и вагална нервна система. Този вид синкопи също се делят на няколко подвида – вазовагални, ситуационни (в определена ситуация) и синкопи в резултат на свръхчувствителен каротиден синус. Диагностиката се извършва по един лесен и безопасен за пациента начин –  тест с наклон на тялото. Това е изследване, което се прави в Сърдечносъдовия център на Аджибадем Сити Клиник. Цялостната оценка на пациента включва още преглед от кардиолог, ЕКГ, ехокардиография, холтер. При откриване на сърдечносъдово заболяване пациентът се насочва за последващо лечение. Ако пък има подозрение за неврологична причина, го изпращат на невролог.

Тестът представлява опит в контролирана медицинска среда да се провокира ситуация, в която пациентът губи съзнание. Така успяваме да докажем причините за най-често срещания синкоп – рефлексния. Целта на теста е да провокира синкоп, но в контролирана медицинска среда, за да може кардиологът да установи какво се случва. Той продължава около 40 минути и е напълно безопасен, няма опасност пациентът да се увреди като падне. Моят опит с този тест е от 6 г. За този период съм провела около 700 теста.

Момиче на 16 г. припада и прави гърч

Ето и примери от практиката на доц. Симова. Първият случай е на момиче на 16 г. По време на първия си епизод получила лек гърч, което може да се наблюдава дори и при обикновените (не-епилептични) припадъци. Когато има хипоперфузия на мозъка, може да се получат такива потрепвания. Те не са непременно свързани с епилепсия, каквито се първите предположения в много случаи. Момичето е насочено към множество консултации и изследвания. Въпреки че епилепсия не се доказва, са предписани антиепилептици. След като започва да ги пие, започва да си влошава успеха в училище и не може да ходи на народни танци, което е правила преди. Продължава да прави припадъци.

По време на теста с наклон на тялото момичето направи типичен вазовагален синкоп. Препоръките към това момиче бяха да не ходи повече по лекари, да спре постепенно противоепилептичните лекарства, да се върне да спортува народни танци и да пие много течности.

Една от основните причини за вазовагален или друг рефлексен синкоп е спадане на артериалното налягане. Затова и основното на тези синкопи е прием на голямо количество течности – 3-4 л дневно, което е повече от обичайното. Пациентът трябва да избягва продължително седене прав в неподвижно положение или поне да движи краката, докато е прав. В момента, когато настъпи типичната симптоматика и пациентът предусети, че наближава синкоп, да знае, че бързо трябва да седне, най-добре да легне и да свие крака. Бавно да пие вода и да се изчака да отмине симптоматиката. Не бива в този момента да тича напред-назад, да отваря прозорци или да търси някого. Необходимо е просто да седне или легне, за да се нормализира артериалното налягане.

Втори случай: 8-годишно момиче припада всеки ден в училище

Детето прави синкопи всеки ден. Развива стрес, не иска да ходи само на училище. При нея също е назначена терапия за епилепсия. Подобрение не настъпва, напротив – синкопите продължават. Момичето се чувства много отпуснато и не може да спортува. Майката ходи на училище с него. Това продължава една година, семейството живее в силен стрес.

При теста с наклон на тялото момичето прави типичен вазовагален припадък. Открива се особеност –  някои от тези припадъци са с изразен спад на сърдечната честота. Понякога се получават и паузи – спиране на сърцето за известно време – асистолия. При детето имаше точно такъв епизод на асистолия от 12 секунди. След консултация с детските кардиолози се взе решение на малката пациентка да се постави пейсмейкър.

Резултатът беше много обнадеждаващ – тя спря да припада изобщо. След 1 г. дойде на контролен преглед. Оказа се, че не е имала нито един припадък. Проведохме отново теста с наклон на тялото. В момента, когато предишният път загуби съзнание, тя пак получи симптоми – нейният собствен пулс спадна, но се включи пейсмейкърът, компенсира и тя не припадна, не крие удовлетворението си от успеха на терапията доц. Симова.

Изясняване на точните причини за припадъците подсказва терапията

Еднократни случаи на синкоп може да са просто епизод, който трябва да бъде забравен. При повторен обаче консултацията с лекар. Не всеки припадък със загуба на съзнание може да се нарече синкоп. Тестът с наклон на тялото може да открие и други патологични състояния:

  • Психогенни псевдо синкопи – привидна, но не пълна загуба на съзнание, при която липсва установима сърдечна причина, няма рефлексен синкоп, нито неврологична причина.
  • Ортостатична хипотония – при заемане на право положение от легнало се наблюдава спад на антериалното налягане с 20 mmHg за горна граница. Може да се установи, че има непоносимост към ортостатизъм – когато се изправя човек се получават симптоми като замайване, треперене, обща слабост, умора и замъгляване на зрението.
  • Синдром на постурална тахикардия – значително повишаване на сърдечната честота при изправено положение, което е с повече от 30 удара в минута спрямо легналото положение в първите минути след заемане на изправено положение.
Реклама

Exit mobile version