Реклама
Начало Заболявания и лечение Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

1
Реклама

Хипотиреоидизъм е състояние на намалена функция на щитовидната жлеза, което може да настъпи самостоятелно или във връзка с автоимунното заболяване хашимото. Понякога се наблюдава и по време на бременност. При поставяне на диагнозата хората често се питат: Има ли алтернативно лечение? Възможно ли е да оздравея напълно или ще пия доживот хормона левотироксин?

В интернет от време на време се появяват „лечители“, които претендират, че могат да бъде излекуват с помощта на алтернативни методи хипотиреоидизъм.  Става дума за лечение с електроимпулси. Това са абсолютно отречени от медицината методи, става дума за търговия със здраве, казва проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология в болница „Токуда“.

Лечение на хипотиреоидизъм с доказани резултати

По думите му е вредно да се внушава на хората, че този метод работи, защото досега никой в света не е успял да излекува с електроимпулси функционално нарушение в работата на щитовидната жлеза. Има дори хора, които отиват при знахари да им режат под езика. Някои от лечителите са дори дипломирани лекари, но това не прави методите им научни и доказани.

Реклама

Медицината разполага с абсолютно проверени, доказано ефективни начини да се лекуват заболяванията на жлезата, допълва проф. Лозанов. При хипотиреоидизъм ендокринолозите предписват хапчета с хормона левотироксин, които са физиологичен заместител на естествените хормони, отделяни от нея. Не става дума за химично лекарство, нека хората не се страхуват от някакви странични ефекти, пояснява специалистът.

щитовидна жлеза хашимотоПонижената функция често е комбинирана с тиреоидит на Хашимото. Това е автоимунно заболяване, което в 50% протича без отклонения във функционалната активност на жлезата, може тя само да е леко увеличена. Но в другите 50% има отклонения, по-често има хипотиреоидизъм, по-рядко хипертиреоидизъм. Наричам това заболяване хамелеон, казва проф. Лозанов. Ако в един момент функцията е понижена, в следващия може да е повишена или обратното. Може да протича вълнообразно. Възможно са и периоди на ремисия, на успокояване на жлезата. Поради това е необходим по-чест контрол – през няколко месеца.

При хашимото може да има над 20 причинители на автоимунната реакция

При Базедовата болест няма спонтанни ремисии. Там нещата се развиват стръмно нагоре, а с времето стойностите се влошават. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добре е за пациента. С помощта на хапчетата ефективно излекуване се наблюдава в не повече от 50-60% от случаите. При останалите настъпват рецидиви, които налагат операция, независимо че няма възли. Може да се даде и лечебна доза радиоактивен йод.

Спонтанно излекуване от хипотиреоидизъм е възможно в много редки случаи

Има преходни форми на това състояние, които се наблюдават обикновено в следродовия период. В постнаталните тиреоидити настъпва повишаване на функцията на жлезата за 4-5 месеца, след това за 3-4 месеца тя пада. Нормализира се едва към 9-ия месец след раждането. Има такива преходни състояния и при хашимото, и при постродовия тиреоидизъм.

Хипотиреоидизмът се увелачава и поради още една причина. Поради голямата честота на възлестите гуши – 24-25%, нарасна броят на операциите на щитовидната жлеза в страната.

В чужбина прилагат по-често радиоизотопен подход. Смята се, че тези двата подхода са причина за около половината случаи на хипотиреоидизъм. След операция той обаче също може да е преходен.

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

След половин година жлезата се възстановява, но ако пациентът не спира да пие хормоните, може да се получи тиреотоксикоза. Затова контролът трябва да бъде през 2-3 месеца при постооперативен и послеродов хипотиреоидизъм.

СНИМКА: АРХИВ

Редактор Ина Димитрова

Реклама

1 коментар

  1. Я защо този ендокринолог пропуска йодния дефицит като водеща причина за хипотиреоидизъм в световен мащаб? Немалко форми на хипотиреоидизъм са напълно лечими всъщност. Далеч не е нужно хората да приемат хормони доживотно.

Коментарите са затворени

Exit mobile version