Реклама
Начало Здраве Кога се изследва естроген, има ли липсата му симптоми

Кога се изследва естроген, има ли липсата му симптоми

0
Реклама

Естрогенът се отнася към група хормони, които играят решаваща роля в развитието и функционирането на женската репродуктивна система. Основният естрогенен хормон в тялото се нарича естрадиол, въпреки че има и други форми на естроген, като естрон и естриол.

Естрогенът се произвежда предимно в яйчниците, въпреки че малки количества се произвеждат и от надбъбречните жлези и в по-малки количества от плацентата по време на бременност. При мъжете естрогенът се произвежда в по-малки количества от тестисите.

Видове естроген и тяхната роля в организма

Естрогенната група хормони включва няколко различни вида естрогенни съединения. Основният естрогенен хормон в тялото е естрадиол, но има и други форми. Основните естрогени са:

Реклама

Естрадиол (E2): Това е най-мощната и преобладаваща форма на естроген при жени в пременопауза. Основно се произвежда в яйчниците и е отговорен за развитието и поддържането на женските вторични полови белези и регулирането на менструалния цикъл.

Естрон (E1): Естронът е по-слаба форма на естроген в сравнение с естрадиола. Произвежда се в различни тъкани, включително яйчниците, мастната тъкан и надбъбречните жлези. След менопаузата естронът става основният естроген, произвеждан от тялото.

Естриол (E3): Естриолът е най-слабата форма на естроген и се произвежда в значителни количества по време на бременност. Произвежда се основно от плацентата и помага за поддържане на бременността и подготовка на тялото за раждане.

Тези три естрогена, естрадиол, естрон и естриол, съставляват основната група естрогенни хормони в човешкото тяло. Балансът между тези естрогени е важен за нормалните физиологични функции.

В допълнение има и синтетични естрогени, използвани в хормоналната терапия. Това са например етинил естрадиол, който обикновено се използва в оралните контрацептиви. Важно е обаче да се отбележи, че синтетичните естрогени могат да имат различни свойства и ефекти в сравнение с естествените естрогени. Тяхната употреба трябва да се наблюдава внимателно от медицински специалисти.

Каква е ролята на естрогена в организма

Хормонът влияе за развитието на вторичните полови белези. С негова помощ растат женските гърди, разширяват се бедрата. Влияе и за разпределението на телесните мазнини по типично женски модел.

Друг важен процес, към който има отношение, е регулирането на менструалния цикъл. Естрогенът помага за стимулиране на растежа и развитието на маточната лигавица (ендометриума) по време на менструалния цикъл. Той също така играе роля в регулирането на менструалния цикъл чрез взаимодействие с други хормони, като фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH), които участват в овулацията.

Поддържане на репродуктивната система и костите

Естрогенът помага за поддържането на здравето и функцията на женските репродуктивни органи, включително матката, фалопиевите тръби и вагината. Той също така насърчава производството на цервикална слуз, което улеснява движението на сперматодоидите през репродуктивния тракт.

Здраве на костите: Естрогенът помага за поддържане на правилната костна плътност чрез инхибиране на костната резорбция. Той играе решаваща роля в предотвратяването на загуба на костна маса и остеопороза, особено по време на менопаузата, когато нивата на естроген спадат.

Сърдечно-съдово здраве и мозък

Естрогенът има защитен ефект върху сърдечно-съдовата система, като насърчава здравата функция на кръвоносните съдове и поддържа оптимални нива на холестерол. Може също така да помогне за подобряване на притока на кръв и да намали риска от сърдечни заболявания при жени в пременопауза.

Мозъчна функция: Естрогенът влияе на различни аспекти на мозъчната функция, включително настроение, когнитивни способности и памет. Смята се, че има невропротективен ефект и може да помогне за намаляване на риска от свързан с възрастта когнитивен спад и невродегенеративни заболявания.

Здраве на кожата: Естрогенът допринася за поддържане на еластичността, влажността и плътността на кожата. Той играе роля в възстановяването и регенерацията на кожните клетки.

Естроген присъства и в организма на мъжете, макар и в малки количества

Важно е да се отбележи, че естрогенът също присъства, макар и в по-ниски количества, при мъжете. При мъжете естрогенът помага за регулиране на костната плътност, метаболизма на холестерола и репродуктивната функция.

Като цяло, естрогенът играе решаваща роля в множество физиологични процеси през целия живот на човека и неговият баланс е от съществено значение за оптималното здраве.

Кога се прави изследване на естроген

Оптималните нива на естроген при активни жени преди менопаузата могат да варират. Важно е да се разбере, че индивидуалните хормонални нива могат да варират в нормални граници. Нивата на естроген обикновено се измерват в пикограми на милилитър (pg/mL) или пикомоли на литър (pmol/L) при кръвни тестове. Следват общи насоки за нивата на естроген при жени в пременопауза:

Естрадиол (E2): Оптималният диапазон за естрадиол може да варира в зависимост от менструалната фаза, тъй като нивата варират през целия менструален цикъл. Въпреки това, като цяло диапазонът обикновено е между 30 и 400 pg/mL (110-1470 pmol/L) по време на фоликуларната фаза (преди овулацията) и може да се увеличи до 100-600 pg/mL (370-2200 pmol/L) по време на лутеалната фаза (след овулация).

Съотношението на естроген към прогестерон също трябва да се проследява. В допълнение към абсолютните нива на естроген, балансът между естроген и прогестерон е важен за оптималното хормонално здраве. Съотношението естроген към прогестерон в идеалния случай трябва да бъде балансирано, като нивата на прогестерон са приблизително 100-300 пъти по-ниски от нивата на естроген.

Важно е да се отбележи, че оптималните хормонални нива могат да се различават при отделните индивиди. Може да има леки вариации поради фактори като възраст, цялостно здраве и индивидуални хормонални профили. Освен това, лабораторните референтни граници също може да са различни. Винаги трябва да се допитвате до медицински специалист, който да разтълкува конкретните резултати и да ги съобрази с общото здравословно състояние.

Как менопаузата влияе върху нивата на естроген?

Менопаузата е естествен биологичен процес, който настъпва при жените обикновено на възраст между 45 и 55 години, въпреки че точното време може да варира. По време на менопаузата яйчниците постепенно намаляват производството на естроген. Естествено това води до спад в нивата му. В крайна сметка менструалните цикли спират и се счита, че жената е достигнала менопауза, когато е изкарала 12 последователни месеца без менструация.

Хормоналните промени по време на менопаузата водят до значително намаляване на нивата на естроген. Докато нивата на естроген могат да варират значително при отделните индивиди, следните са общите насоки за нивата на естроген по време и след менопаузата:

Естрадиол (E2): По време на менопаузата нивата на естрадиол могат да варират от приблизително 10 до 40 pg/mL (37-147 pmol/L). След това нивата могат допълнително да спаднат до по-малко от 10 pg/mL (37 pmol/L).

Важно е да се отбележи, че това са приблизителни граници и нивата на хормоните могат да варират при отделните хора. Освен това нивата на хормоните могат да варират по време на перименопаузата, преходният период, водещ до менопаузата, който може да продължи няколко години и се характеризира с хормонални колебания и нередовни менструални цикли.

лабораторни изследвания

Определянето на това какво се счита за „нормално“ за нивата на естроген по време и след менопаузата е сложно, тъй като оптималните нива могат да варират в зависимост от симптомите на индивида, цялостното здраве и личните рискови фактори. Някои жени могат да изпитат симптоми на естрогенен дефицит, като горещи вълни, вагинална сухота или промени в настроението, което може да накара да се обмисли хормонална терапия или други интервенции.

Препоръчително е жените да се консултират със здравен специалист, който е специалист по менопауза или хормонално здраве, за да оцени индивидуалното им състояние, симптоми и цялостно здраве. Тестването на хормоните и цялостната оценка могат да помогнат за определяне на подходящия курс на действие и потенциални интервенции за справяне с всякакви симптоми или опасения, свързани с нивата на естроген по време и след менопаузата.

Безопасно ли е да се повишават нивата на естроген при менопауза чрез хормонални хапчета или билкови лекарства

Решението за повишаване на нивата на естроген по време на менопаузата чрез хормонални хапчета или билкови лекарства трябва да се вземе след консултация със здравен специалист, който е специалист по менопауза или хормонално здраве. Те могат да оценят вашите индивидуални обстоятелства, да оценят рисковете и ползите и да предоставят персонализирани насоки. Ето някои съображения, които трябва да имате предвид.

Хормонални хапчета или пластири, известни като хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Те могат да бъдат предписани за облекчаване на симптомите на менопаузата чрез допълване на нивата на естроген. ХЗТ може ефективно да облекчи симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и промени в настроението. Съществуват обаче потенциални рискове, свързани с ХЗТ, включително повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, инсулт, сърдечни заболявания и рак на гърдата.

Тези рискове могат да варират в зависимост от фактори като възраст, общо здравословно състояние и продължителност на употребата на хормони. Важно е да обсъдите потенциалните рискове и ползи с вашия медицински специалист.

Биоидентична хормонална терапия (BHT)

Това е друг подход. Биоидентичните хормони се синтезират, за да имат същата молекулярна структура като хормоните, естествено произведени от тялото. Някои жени избират биоидентична хормонална терапия (BHT) като алтернатива на традиционната ХЗТ. BHT включва персонализирани хормонални рецепти въз основа на индивидуално хормонално изследване и симптоми.

Въпреки че някои жени могат да намерят облекчение с BHT, важно е да се отбележи, че безопасността и ефикасността на биоидентичните хормони все още са предмет на дебат и са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно техните ползи и рискове.

Билки и билкови препарати за повишаване на естрогена

Някои жени се обръщат към билкови лекарства или хранителни добавки, за да управляват симптомите на менопаузата. Примерите включват черен кохош, соеви изофлавони и червена детелина. Въпреки че тези естествени средства могат да осигурят облекчение за някои жени, доказателствата относно тяхната ефективност са смесени и те може да не работят за всички. Важно е да обсъдите употребата на билкови лекарства с вашия медицински специалист, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства и могат да имат свой собствен набор от рискове и странични ефекти.

В крайна сметка решението за повишаване на нивата на естроген по време на менопаузата трябва да се основава на внимателна оценка на индивидуалните симптоми, цялостното здраве и рисковите фактори. Добре е всичко, което приемате като допълнителни лекарства или добавки, да се наблюдава от медицински специалист. Той може да предостави подходящи насоки, да наблюдава нивата на хормоните и да помогне за управлението на всички потенциални рискове, свързани с хормонална терапия или билкови лекарства.

Редактор Ина Димитрова

Image by gpointstudio on Freepik

Реклама

BG
Exit mobile version