Реклама
Начало Здраве Как бързо да разпознаем тромбозата?

Как бързо да разпознаем тромбозата?

0
тромбоза варикозни вени
Реклама

Навременното разпознаване на тромбозата е много важно, тъй като в някои случаи тя може да застраши живота. Риск от появата на кръвни съсиреци има и при ковид, затова лекарствата за разреждане на кръвта (антикоагуланти) са част от лечението. Добре е обаче всеки да е наясно с основните възможни симптоми.

При тромбозата се образуват кръвни съсиреци (тромби) на различни места в тялото. Най-честите форми на тромбоза са в краката или в тазовата област.

  • При образуван кръвен съсирек обикновено има силна болка на стъпалото от вътрешната страна, на прасеца или крака. Когато го повдигнете нависоко, болката малко отслабва.
  • Болката се усеща като мускулна треска, силно напрежение в крака или като след прекомерно натоварване.
  • В засегнатата област може да се появи подуване.
  • Болката в прасеца може да възникне при сгъване на крака или при натиск върху мястото.
  • Вените може да изпъкнат, така че да са ясно видими.
  • Усещате крака си като много топъл.

При тромбоза в ръката признаците обикновено се забелязват по-лесно, отколкото в краката. Симптомите са различни при отделните хора. Описаните дотук оплаквания не винаги се появяват заедно или поне не всички едновременно.

Какво означава за организма появата на кръвен съсирек (тромб)

Реклама

Кръвните съсиреци могат да блокират частично или напълно кръвоносен съд. Най-често тромби се появяват във вените, които се свързват със сърцето. Това са главно вените на таза и краката.

Белодробната емболия е една от най-опасните последици на тромбозата. Това се случва, когато кръвен съсирек се откъсне и попадне във вените, през сърцето, чак до белите дробове.

В определени случаи кръвният съсирек може да бъде заразен и с бактерии, които след това се разпространяват в кръвта. Така може да се получи отравяне на кръвта (сепсис).

Възпаление на кожата, язви или задържане на вода в тъканите може да бъде резултат от тромбоза. Затова е много важно още при първи симптоми да се потърси лекарска помощ. Специалистът бързо ще идентифицира кръвния съсирек и ще приложи лечение с цел да го разтвори, за да може кръвният поток да се нормализира. Това може да стане с медикаменти или по оперативен начин. 

Разширените вени също могат да станат причина за тромбоза. 

Автор Ина Димитрова

Реклама

BG
Exit mobile version