Реклама
Начало Изследвания Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна

Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна

0
тест изследване хепатит
Реклама

Данните сочат, че 314 000 човека са инфектирани с вируса на хепатит В или С в България. Едва няколко процента от тях са диагностицирани – поради липса на безплатни профилактични прегледи, конкретна симптоматика, заради страха и стигмата. Ето защо, Сдружение „ХепАктив“ дава глас на тези,  сблъскали се с хепатит В и С, за да покажат, че няма нищо страшно в диагнозата и всичко трудно може да се преодолее

Кой е с повишен риск от инфектиране с хепатит В и С?

 • хората над 40-годишна възраст;
 • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
 • хората на хемодиализа или с чести медицински интервенции 
 • имащите татуировка, пиърсинг;
 • медицинските специалисти;
 • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
 • хората, които са били в местата за лишаване от свобода;
 • мъжете, които правят секс с мъже.

Над 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не знаят

Реклама

Скринингът се осъществява в партньорство с лаборатории СитиЛаб, които ще изследват безплатно за хепатит В (HbsAg) и хепатит С (anti-HCV) до изчерпване на наличните количества бързи тестове. 

Адреси, на които ще се извършват изследванията за хепатит В и С: 

 1. Централна лаборатория гр. София кв. Младост бул. Йерусалим 1 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00 и събота 8:00-13:00)
 2. Лаборатория срещу УМБАЛ Александровска – ул. „Св. Георги Софийски” 2 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00)
 3. Централна лаборатория гр. Варна бул. Цар Освободител 81 (работно време: понеделник-петък 7:30-17:30 и събота 8:00-14:00)

Важно: Предварително записване не е нужно, а резултатите излизат в рамките на 15 минути. Предходната консумация на храни и напитки няма значение. На разположение в лабораториите ще има информационни брошури за хепатит В и С с подробна информация и практически насоки относно конкретното заболяване.

Хепатит С от Африка мори българите

Положителният резултат от бърз тест не е диагноза, а основание за поставяне на такава, като за целта следва да се осъществи консултация с гастроентеролог, към когото личният лекар може да насочи с направление по Здравна Каса. При нужда от допълнителни разяснения, Сдружение „ХепАктив“ е на разположение на 0988 722 988 и office@hepaсtive.org.

Реклама

Exit mobile version