четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗамъглено зрение, парене в очите – симптом за проблеми с лещата

Замъглено зрение, парене в очите – симптом за проблеми с лещата

Замъгляване на зрението, честа смяна на очилата, глождене, парене в очите – това са част от симптомите, които подсказват, че нещо с лещата на окото не е наред и е време да потърсим очен лекар.

Други, по- малко срещани оплаквания са:

  • намалението на контрастната светлочувствителност;
  • наблюдаването на послеобрази – например, когато погледнем към луната вечерно време и видим няколко луни, насложени една след друга;
  • получаване на „фотооптични явления“, при които около фаровете на колите се виждат едни ореоли, също показват промяна на диоптрите или наличие на катаракта.

Възрастта на пациентите, които се оперирах за катаракта,е паднала с окол 20 години. Все по-често се оперират млади хора в трудоспособна възраст. „Преди 30 години, когато започнах да работя като лекар, оперирахме хора над 70 години и само в 3 до 5% от случаите поставяхме вътреочни лещи. Днес започваме да оперираме пациенти на 50+ и при над 90% от третираните за катаракта поставяме вътреочни лещи“,  обяснява офталмологът д-р Веселин Даскалов (на снимката горе).

Катаракта (перде на окото) – най-важните въпроси за операцията и лечението

Високата успеваемост позволява операцията да се прави и при млади пациенти

Основната причина е, че успеваемостта на операцията значително се е повишила и лекарите не се притесняват да третират и млади пациенти. Колкото по-начално е засягането на лещата и се направи операция навреме, толкова по-добри са резултатите. Освен това съвременната медицина, заедно с премахването на лещата и поставянето на нова изкуствена вътреочна леща, може да коригира и диоптъра на окото.  „Затова при големи диоптри (плюсови – над плюс 4 диоптъра или минусови – над минус 8-10 диоптъра), когато лазерът за премахване на диоптрите би предизвикал различни усложнения, със смяната на старата и поставянето на подходяща, добре изчислена вътреочна леща, ние можем да коригираме и диоптрите на пациента“, пояснява д-р Даскалов, който е един от водещите офталмолози в България. Процедурата е известна като refractive lens exchange – подмяна на лещата с цел смяна на диоптрите.

Как да изберем подходяща леща за операция при катаракта

По статистика катарактата се среща в 1% от населението над 40-годишна възраст и в 70% от населението над 70-годишна възраст. Лекарите отчитат, че в последните 30 години, показанията за хирургично лечение на катаракта много са се персонализирали, затова не съвсем помътнели катаракти, вече биват успешно оперирани. „Преди не смеехме да оперираме хора, които са със зрение над 60%, докато сега третираме и такива, които са с 80-90% зрение, когато искаме да им променим диоптрите. Смяната на лещата вече не е възрастово обусловена“, убеден е д-р Веселин Даскалов. Той пояснява, че средно на година в България се правят между 35 000 и 40 000 такива процедури.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -