понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДобавки в хляб и колбаси може да отключат улцерозен колит или болест...

Добавки в хляб и колбаси може да отключат улцерозен колит или болест на Крон

Системната консумация на пухкави и кремообразни готови храни могат да отключат болест на Крон или улцерозен колит при хора, които са предразположени, става ясно от думите на проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и администратор на постоянната работна група за регистрация на ВЧЗ. Има определени гени, които увеличават риска, но само те не са достатъчни. Влияят и външни фактори – например изобилието от емулгатори, ароматизатори и оцветители в хляб, колбаси, сосове, сладоледи и много готови и полуготови храни. Дори вещества, които се слагат в пастата за зъби, може да повлияят, изтъква специалистът.

Емулгаторите в храните – виновни за болести на червата?

Случаите на двете най-често срещани възпалителни чревни заболявания се увеличават непрекъснато. Дължи се на факта, че начинът ни на живот все повече се доближава до западния модел. В сложния модел за възникване на болестта на Крон и улцерозния колит се намесват гени, начин на живот, стрес, хранителни навици. В храните се съдържат все повече Е-та (това са добавки, които придават на продуктите по-атрактивен вид или служат за консервиране). „Има данни, че емулгаторите в храните, оцветители, овкусители,  та дори  и пастите за зъби, могат да предизвикат  или отключат възпаление, каквото се наблюдава при болестта на Крон. Има, разбира се, и генетични фактори, но за да се отключат те, трябва да са налице някои външни фактори“, посочва гастроентерологът.

Улцерозен колит – симптоми, диагноза и лечение

Друг фактор за повишението на  известните случаи според него е, че се е подобрила значително диагностиката. Днес Клиниката по гастроентерология, в която работи, разполага с всички методи за диагностика, които се използват по света: неинвазиви методи – фекален калпротектин, компютъра ентерография, магнитно-резонансна графия; инвазивни ендоскопски – горна и долна гастроинтестинална едноскопия с оцветителни и увеличителни възможности;. Капсулна ендоскопия, спирална моторна ендоскопия, която е най-съвременният метод в световен мащаб, ендоскопска ретроградна холангио- панкреатикография.

Болестта на Крон и Улцерозният колит са имуномедиирани заболявания

Засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но има голямо значение ранната диагноза и редовното проследяване на болестта. Без това могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

„В момента действаме реактивно, а не проактивно, каквато е световната тенденция. Ако имаме национален регистър ще знаем при коя група има най-голям риск болестта да протича затегнато и да предотвратим това със съответното съвременно лечение. Ще можем да си планираме ресурсите“, коментира проф. Пенчев, който е член на Европейската Крон и Колит Организация и секретар на БЛАВЧЗ. Именно ресурсите са един от големите проблеми при тези болести. Тъй като терапията е скъпа и се изписва със специални протоколи, отпускането й отнема средно 2 месеца.

Болка около пъпа издава улцерозния колит

Бюрократични спънки пред отпускането на лекарства

„Това е време, употребено не за лечението на пациента, а за преодоляване на различни бюрократични пречки. Ако пациентът не е тежък, това забавяне не е фатално, но „СИСТЕМАТА“ засега не различава много тежки от по-малко тежки пациенти – процедурата е една и съща. И тогава започваме да се молим къде ли не, за да осигурим лекарство докато се придвижат документите“, разказва известният гастроентеролог. Той обяснява, че положението е станало особено тежко покрай пандемията, която до скоро държеше пациентите вкъщи.

Дава пример с жена, която се налага за втори път да спасяват: „Дамата беше в пълна ремисия преди пандемията. При първия пристъп прекара три месеца в клиниката, за да успеем да спасим живота й и червото й от резекция. Сега отново идва с толкова тежък тласък, колкото беше преди 3 години. И започваме да се борим отначало…“

Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като  България, е от малкото страни в Европейския съюз, все още без работещ регистър на двете заболявания. Това отчитат специалистите в навечерието на Световния ден на ВЧЗ, който отбелязваме на 19 май.

Диагностика и хранене при улцерозен колит

Създаването на регистър с болни е важно за проследяването им

През 2019 г. година, по инициатива на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Българската Лекарска Организация за Възпалителни Заболявания на Червата (БЛАВЗЧ) се регистрира първия Център и постоянно действаща работна група за регистрация на пациенти с ВЧЗ в рамките на Единен Европейски Регистър към Европейската Крон и Колит Организация. Идеята е изоставането в тази област да бъде преодоляно, като работната група регистрирайки пациентите в готовата платформа на Европейския регистър, може да използва същата платформа и да обособи Национален регистър.

Три години по-късно обаче има регистрирани само три центъра в тази работна група и са въведени само около 300 пациенти, повечето от които  лекуващи се в ИСУЛ, въпреки че у нас има поне още 8 големи центъра в които тези болни се лекуват. „Това ни пречи да установим точно броя на заболелите,  да проследим диагностичния процес и тяхното лечение, да анализираме кои са най-засегнатите групи и съответно да им обърнем внимание“, обяснява проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и администратор на постоянната работна група за регистрация на ВЧЗ. Той дава за пример Словения – страна с три пъти по-малко население от България, която вече има в регистъра си над 2000 човека и то по време на пандемията от COVID 19. Дори Гърция, която беше след нас в началото, сега е  доста пред нашата страна.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -