сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВлошава ли се зрението от четене на тъмно?

Влошава ли се зрението от четене на тъмно?

Четенето в тъмното вреди на очите – всички сме чували това предупреждение. Има ли обаче научни доказателства за това? Не, няма, казва д-р Рюдигер Шварц от Клиниката по Очни болести към Университетската болница Хамбург-Епендорф.

Ако вечер четете на приглушена светлина, не бива да имате гузна съвест. Все пак трябва да е достатъчно светло, за да различавате буквите. Колко светло трябва да е точно, не може да се каже – има индивидуални различия.

Според експерти, цитирани от сп. „Шпигел“, все пак има известен риск да се развие късогледство при системно четене на лоша светлина. За отклонението обаче играят роля различни фактори – генетично предразположение, навици във всекидневието. Четенето вечер по правило не продължавало прекалено дълго, така че едва ли само то ще доведе до проблеми със зрението.

Хората, които работят по много часове всеки ден с компютър или книги, са по-застрашени. Лош навик е да се чете от прекалено близо. Тогава образът се проектира по неправилен начин и това не се отразява добре на очите. Също така трябва да се избягва прекалено дългото взиране в екраните на смартфони – светлината от техните екрани не е достатъчно за комфорта на очите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Влошава ли се зрението от носенето на очила? 
Примигване на едното око при деца е тревожен симптом 
Игра на въздух пази децата от късогледство 

Когато светлината не е достатъчна, четенето е напрягащо, а очите се уморяват бързо, допълва д-р Шварц. Това обаче не уврежда очите в никакъв случай. В тъмнината зеницата се разширява, а това затруднява фокусирането. Това е причината за необходимостта от по-голяма концентрация при четене на здрач.
Оптимална за четене е дневната светлина. Лампите трябва да са разположени така, че да няма отражения по повърхностите. Също така не е добре светлината им да трепка. Това е допълнителен дразнител, който уморява очите.

За здравето на очите при децата е много важно те да прекарват повече време навън на дневна светлина. Това спира прекаленото издължаване на очната ябълка, което е свързано с ранното получаване на късогледство. Връзката е доказана с големи проучвания от 2014 г.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -