Примигване на едното око при деца е тревожен симптом

PRINT
късогледство при деца

Примигването на едното око при бебета и малки деца може да се дължи на различни причини в зависимост от това дали има придружаващи очни или системни прояви. От една страна, това наблюдение може да не крие никаква опасност, но от друга – има вероятност да е тревожен симптом на по-сериозно очно или неврологично заболяване.

Ако в окото наблюдавате леко зачервяване, секрет, подуване на клепачите, сълзене, премигването би могло да се дължи на проблеми със слъзните пътища и е необходимо своевременна диагноза и лечение. С подобни прояви обаче протича и вродената глаукома, която е много опасно заболяване, чието лечение също не търпи отлагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пълна тъмнина лекува мързеливо око

Трепкането на окото е неврологичен проблем

Игра на въздух пази децата от късогледство 

Ако в окото, което примигва по-често, няма други прояви, най-вероятната причина е наличието на рефракционна аномалия – далекогледство, по-рядко късогледство, при които се предписва оптична корекция. Обикновено тези рефракционни проблеми засягат и двете очи, но може да има известна асиметрия. Примигване се наблюдава и когато зрението на окото е по-слабо в сравнение с другото, което, оставено без лечение, може да доведе до амблиопия – мързеливо око.

Според изискванията на съвременната медицина всички деца трябва да бъдат прегледани най-късно до около третия месец след раждането – период, когато се изявяват вродени и перинатални очни проблеми. Макар че примигването на едното око на 10-месечно бебе може да е невинна проява, за изясняване причината е абсолютно задължително веднага да потърсите очен лекар с опит в диагностиката и лечението на детските очни заболявания.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, Специализирана очна болница „Акад. Пешев“

[Общо: 14    Средно: 2.8/5]
Примигване на едното око при деца е тревожен симптом беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *