вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПримигване на едното око при деца е тревожен симптом

Примигване на едното око при деца е тревожен симптом

Примигването на едното око при бебета и малки деца може да се дължи на различни причини в зависимост от това дали има придружаващи очни или системни прояви. От една страна, това наблюдение може да не крие никаква опасност, но от друга – има вероятност да е тревожен симптом на по-сериозно очно или неврологично заболяване.

Ако в окото наблюдавате леко зачервяване, секрет, подуване на клепачите, сълзене, премигването би могло да се дължи на проблеми със слъзните пътища и е необходимо своевременна диагноза и лечение. С подобни прояви обаче протича и вродената глаукома, която е много опасно заболяване, чието лечение също не търпи отлагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пълна тъмнина лекува мързеливо око

Трепкането на окото е неврологичен проблем

Игра на въздух пази децата от късогледство 

Ако в окото, което примигва по-често, няма други прояви, най-вероятната причина е наличието на рефракционна аномалия – далекогледство, по-рядко късогледство, при които се предписва оптична корекция. Обикновено тези рефракционни проблеми засягат и двете очи, но може да има известна асиметрия. Примигване се наблюдава и когато зрението на окото е по-слабо в сравнение с другото, което, оставено без лечение, може да доведе до амблиопия – мързеливо око.

Според изискванията на съвременната медицина всички деца трябва да бъдат прегледани най-късно до около третия месец след раждането – период, когато се изявяват вродени и перинатални очни проблеми. Макар че примигването на едното око на 10-месечно бебе може да е невинна проява, за изясняване причината е абсолютно задължително веднага да потърсите очен лекар с опит в диагностиката и лечението на детските очни заболявания.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, Специализирана очна болница „Акад. Пешев“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -