петък, 7 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВисокото кръвно при бременните може да е опасно за плода

Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода

Високото кръвно е риск за здравето, но още по-опасно е то при бременните жени. В някои случаи то може да доведе и до бъбречно увреждане. Артериалната хипертония по време на бременност се разделя на няколко вида, казва д-р Мила Любомирова, нефролог от Александровска болница. Предшествеща хипертония има, когато тя се появява до 20-тата гестационна седмица или е съществувала преди.

Гестационна хипертония се развива след 20-тата седмица и след раждането изчезва. Прееклапсията е гестационна хипертония с протеиноурия. Има и още видове: предхождаща бременността хипертония, недиагностицирана хипертония, некласифицирана протеиноурия, проявена антенатално.

Кръвното при бъдещите майки трябва да е до 130/80

Диагнозата хипертонията при бременните се поставя лесно, защото артериалното налягане се следи стриктно. Установи ли се високо кръвно, задължително се правят изследвания за серумен креатинин, урея и пикочна киселина. Жената се изследва и за белтък в урината, защото рискът от прееклампсия е много голям. Рисковете, свързани с усложненията от хипертонията, са много както за плода, така и за майката, допълва д-р Любомирова. Не всички антихипертензивни медикаменти, са подходящи за лечение по време на бременност. За терапията са подходящи хидралатин, лабаталол, медикаменти от групата на бетаблокерите, калциевите антагонисти, диадоксид, метилдопа. Категорично не са показани АСЕ инхибитори и ангиотензиновите блокери. Целта е да се поддържа налягане под 130 на 80, за да сведе до минимум рискът от усложнения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Прееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност
Въздухът на улицата е опасен за бременните като цигарите
Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните

Прееклампсията може да бъде ранна – която се проявява преди 34 гестационна седмица, и късна – след 34 гестационна седмица. Късната е по-често срещана – представлява над 80% от всички случаи. В повечето случаи се наблюдава нормално развитие на плода без данни за интрауринна ретардация на плода, нормална резистентност на артериите на матката, нормален кръвоток на пъпните артерии. Повишен е рискът при бременни с увеличен плацентарен обем.

Ранната прееклампсия е по-рядко срещана, но за съжаление прогнозата при нея е по-лоша поради това,че маточните артерии не се развиват така както при една нормална бременност. Настъпват промени в кръвотока на плацентарното ложе и маточните артерии. Наблюдава се повишена периферна резистентност на плацентарните съдове и ясни признаци за интрауринна ретардация на плода. Такава бременност е високорискова за живота на плода.

Рисковите фактори за прееклампсия са много. Първескини в много млада възраст, жени над 40 г. са главните рискови групи за прееклампсия. Първата бременност се свързва с по-висок риск, също така рискът се повишава при много голям интервал между бременностите. Опасността е по-голяма още при пълните жени или ако преди това вече има артериална хипертония. Вродените тромбофилии се асоциират с определена генетична предиспозиция. Диабетът представлява риск, както и придобитите тромбофилии. Други заболявания – хипертиреоидизъм, заболявания на бъбреци, захарен диабет, гломерулонефрити (бъбречни заболявания с протиинурия, лупусен нефрит).

Диагнозата прееклампсия се поставя по ясни критерии

Те са утвърдени от Американската асоциация за акушерство и гинекология: първо – да има повишено кръвно налягане – систоличното е над 140, а диастоличното – над 90 мм живак при две или повече измервания след 20-та гестационна седмица; постоянна протеиноурия – над 300 мг за 24 часа, пак в рамките на две или повече измервания. Наличието на тези критерии означава че жената трябва да бъде стриктно наблюдавана. Бъбречното засягане при прееклампсия се нарича гломерулна ендотелиоза. При тази форма на гломерулно увреждане няма пролиферативен отговор и няма имунни отлагания. Състояние, което търпи обратно развитие след бременността, не оставя трайни увреждания. Прееклампсията обаче може да протече с полиорганно засягане – бъбречно, чернодробно и дори мозъчно. Понякога при тежка прееклампсия жените имат гърчова симптоматика.
Бременните с прееклампсия постъпват в АГ болница, проследява се тяхното бъбречно състояние и кръвна захар, успоредно с неврологичния им статус и състоянието на плода. Единственото лечение на прееклампсията е родоразрешението. Целта е обаче да се постигне максимално възможната зрялост на плода, преди да се стигне до раждане. При възможност дори се изчаква то да започне спонтанно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -