събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВисоко кръвно и белтък в урината опасни за нероденото бебе

Високо кръвно и белтък в урината опасни за нероденото бебе

Прееклампсия, инфекции, недостатъчното наблюдение в доболничната помощ са основни причини за късните усложнения на бременността. Те са около 2% от всички случаи, казва д-р Красимира Жекова, началник на родилното отделение в УМБАЛ „Св. Анна“. Годишно има един-два случая, когато се премахва матката като животоспасяваща интервенция, основно заради кръвотечение. Проблем са и преждевременните раждания.

Инфекциите най-често са в урологичния тракт

Имунитетът пада по време на бременността, има значение и възрастта. Най-често засегнати са отделителната и дихателната система. Прееклампсията също е сериозно състояние, което може да застраши здравето и дори живота на плода и майката. То е комплексен синдром с неизвестна етиология. Затова няма сигурни средства за предотвратяването му. Проявите му са високо кръвно, протеиноурия (белтък в урината) и отоци по крайниците. Наличие на поне два от тези признаци води до диагнозата. Патогенезата е добре позната, затова и лечението се ориентира според проявите. То е индивидуално, но прееклампсията се лекува с родоразрешение.

У нас липсва един от най-добрите медикаменти – артериоларен вазодилататор. Той повлиява спазъма на най-малките кръвоносни съдове – артериолите, което е характерно за жените с прееклампсия. Целта е да се намери правилното поддържане с медикаменти на майката до момента, в който може да се пристъпи към безопасно родоразрешение. Състоянието изисква комплексно наблюдение от различни специалисти АГ, невролог, офталмолог, кардиолог – три пъти по-голяма честота на секциото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Малки дози аспирин пазят бременните от опасно усложнения
Вода с лимон и протеини на закуска за леко раждане 
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода

Наскоро в отделението имахме жена с тежка прееклампсия, разказва д-р Жекова. При нея въпреки проведеното лечение кръвното не се поддавало на контрол. При стойности на горната граница около 200 се наложи родоразрешение. В резултат и майката, и детето са в отлично състояние. Високото кръвно по време на бременността е риск за бебето, защото влошава храненето на плода. Опасно е и рязкото смъкване на кръвното с медикаменти. Затова се стараем да поддържаме някакви междинни стойности, към които плодът е адаптиран.

Рязкото покачване на кръвното заплашва кислородоснабдяването на плода

Постоянното поддържане на високо кръвно влошава и храненето му, води до т.нар. ретардация – изоставане в растежа. Това говори, че прееклампсията е тежка. Особено важно е да се избере оптималния период за родоразрешение, когато плодът е жизнеспособен и майката е да стабилизирано състояние. Целта е да предпазим бременната от тежки усложнения – мозъчни и сърдечни, а и за да се предотврати опасността от вътреутробно загиване на плода.

По принцип това е патология на втората половина на бременността. Но колкото по-тежка е прееклампсията, толкова по-рано се изявява те. Понякога предшестващо заболяване – бъбречно, сърдечно или автоимунно, започва да се развива и по-рано. Повечето от жените знаят, че са имали такова заболяване. Но понякога и лекарите гинеколози откриват. Прави впечатление, че наблюдението на много пациенти в доболничната помощ е некачествено. Не е обичайно ние да поставяме диагноза за бъбречно заболяване по време на бременността, а то е съществувало отпреди, посочва специалистът. Просто лекарите не са обърнали внимание.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -