неделя, 4 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВ Пловдив горят тумори на бъбрека, запазват органа

В Пловдив горят тумори на бъбрека, запазват органа

Уролози от Университетска болница „Св. Георги“ за първи път премахнаха с високочестотна енергия тумор от бъбрек, за да запазят органа на 47-годишен пациент от гр. Раковски. Лечението на бъбречно-клетъчния карцином у нас е основно хирургично – премахва се целият орган заедно с туморната маса и се нарича радикална нефректомия. Затова направената интервенция е изключително значима и дава възможност да се провежда лечение, което съхранява бъбрека на болния, обясни д-р Жан Читалов от хирургичния екип.

47-годишният мъж пристигна в болницата с оплаквания, че от седмица уринира кръв, разказа водещият уролог д-р Жан Читалов. Той е пациент от доста време, няколко пъти е постъпвал заради проблеми с камъни в бъбреците, които са му разбивани.

Този път след прегледа, изследванията и цветните снимки се установило, че и двата бъбрека работят, а камъни няма никъде. Но се видяло, че кървенето идва някъде от вътрешността на десния. За да намерят точно мястото на кръвоизлива, медиците направили цистоскопия, уретеро- и нефроскопия и огледали с камера пикочния мехур, уретера и вътрешните кухини на бъбреците. Така попаднахме на тумор с диаметър 3-4 мм в шийката на една от чашките на кървящия орган.

Уролози от клиниката преценили, че в случая успешно ще премахнат злокачественото образувание с високочестотна електромагнитна терапия, с помощта на която то се изгаря, но се съхранява бъбрекът. Този метод, при който енергията се вкарва по специален път, води до подтискане на туморния растеж. Въпреки това пациентът подлежи на периодично наблюдение, защото ракът е от преходно-клетъчен тип, типичен за кухинната част на отделителната система и има склонността да рецидивира, обясни д-р Читалов.

Свързани теми: Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис

Кръв в урината може да е от киста на бъбрека

Жена без бъбреци роди здраво бебе

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -