събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена без бъбреци роди здраво бебе

Жена без бъбреци роди здраво бебе

Жена от Габровско без работещи бъбреци и на хемодиализа роди здраво бебе, съобщи директорът на „Майчин дом“ проф. Виктор Златков. Тя е добре и вече дори се е прибрала у дома. Вчера пък имахме две бременни с плацента превия – сравнително рядко усложнение, при което раждането е свързано с голяма кръвозагуба, допълни шефът на университетската болница. Плацентата закрива отчасти или напълно изхода на матката и се налага операция. И двете раждания приключили успешно, каза проф. Златков. Гинеколозите успели дори да запазят матката на жените, което невинаги било възможно при плацента превия.

През последните месеци в „Майчин дом“ имали и други пациентки с тежки усложнения. Три от бременните например били с инсулт. Едната е изпратена в Трета градска болница, където лекарите я стабилизират, а след това раждането станало в „Майчин дом“. Друга пациентка родила в друга болница, развива инсулт след това. Кооперирахме се с невролозите от ИСУЛ, а ние поехме гинекологичната част, каза още проф. Златков. Тази жена също е добре. „При друг случай мозъчният инцидент се случва по време на бременността. Наложи се да бъде предизвикано раждане, а след това я поеха колегите от Александровска болница. Поддържаме добри контакти с всички големи болници на територията на София и страната, а бързината в оказването на необходимата медицинска помощ е в интерес на пациентите“, допълни проф. Златков.

От началото на 2012 г. досега в „Майчин дом са родени 3001 бебета, като момчетата са повече – 1549. Новородените са с 400 повече отколкото за същия период на 2011 г. Двойките близнаци са 102, а тройките – три. Само през последния уикенд имахме 39 бебета, похвали се проф. Златков. Главната причина за наплива е обновената родилна зала, обновена изцяло преди повече от година. Сега тя отговаря на съвременните европейски изисквания.

Иначе в страната за 9-те месеца са дошли на бял свят общо 46 788 бебета, като в София са проплакали малко над 20% от тях – 10 511. В Пловдив са родени 5152 бебета, във Варна – 3555, и в Бургас – 2475. В „Майчин дом“ само 25-30% от жените са от столицата, останалите са от страната. Сега например ми се обадиха колегите от Враца за бременна в 31-ва седмица, която има ехинокок (кучешка тения) в черния дроб, сподели проф. Златков. При нея болестта е рецидив. Очакват я да постъпи в болницата в близките дни, за да се уточни каква терапия е най-подходяща. В момента жената нямала сериозни оплаквания.

У хората се натрупало известна тревога след трагичните инциденти с родилки и бебета през последните няколко години. Това недоверие трябва да се преодолява, но изисква търпение и от двете страни по думите на проф. Златков. Когато преди гинеколозите директно наблюдавали жените в доболничната помощ като че ли нещата вървели по-гладко. Сега джипитата имали права да пращат на гинеколог, но вероятно на места ресурсът бил ограничен. В „Майчин дом“ идвали да раждат жени, които не са стъпвали при лекар по време на бременността. Някои били от малцинствата, но имало и интелектуалки със собствено мнение за бременността и раждането. От втората група търсели специалист в последния момент, когато виждали че нещата не вървят добре.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -