Жена без бъбреци роди здраво бебе

PRINT

Жена от Габровско без работещи бъбреци и на хемодиализа роди здраво бебе, съобщи директорът на „Майчин дом“ проф. Виктор Златков. Тя е добре и вече дори се е прибрала у дома. Вчера пък имахме две бременни с плацента превия – сравнително рядко усложнение, при което раждането е свързано с голяма кръвозагуба, допълни шефът на университетската болница. Плацентата закрива отчасти или напълно изхода на матката и се налага операция. И двете раждания приключили успешно, каза проф. Златков. Гинеколозите успели дори да запазят матката на жените, което невинаги било възможно при плацента превия.

През последните месеци в „Майчин дом“ имали и други пациентки с тежки усложнения. Три от бременните например били с инсулт. Едната е изпратена в Трета градска болница, където лекарите я стабилизират, а след това раждането станало в „Майчин дом“. Друга пациентка родила в друга болница, развива инсулт след това. Кооперирахме се с невролозите от ИСУЛ, а ние поехме гинекологичната част, каза още проф. Златков. Тази жена също е добре. „При друг случай мозъчният инцидент се случва по време на бременността. Наложи се да бъде предизвикано раждане, а след това я поеха колегите от Александровска болница. Поддържаме добри контакти с всички големи болници на територията на София и страната, а бързината в оказването на необходимата медицинска помощ е в интерес на пациентите“, допълни проф. Златков.

От началото на 2012 г. досега в „Майчин дом са родени 3001 бебета, като момчетата са повече – 1549. Новородените са с 400 повече отколкото за същия период на 2011 г. Двойките близнаци са 102, а тройките – три. Само през последния уикенд имахме 39 бебета, похвали се проф. Златков. Главната причина за наплива е обновената родилна зала, обновена изцяло преди повече от година. Сега тя отговаря на съвременните европейски изисквания.

Иначе в страната за 9-те месеца са дошли на бял свят общо 46 788 бебета, като в София са проплакали малко над 20% от тях – 10 511. В Пловдив са родени 5152 бебета, във Варна – 3555, и в Бургас – 2475. В „Майчин дом“ само 25-30% от жените са от столицата, останалите са от страната. Сега например ми се обадиха колегите от Враца за бременна в 31-ва седмица, която има ехинокок (кучешка тения) в черния дроб, сподели проф. Златков. При нея болестта е рецидив. Очакват я да постъпи в болницата в близките дни, за да се уточни каква терапия е най-подходяща. В момента жената нямала сериозни оплаквания.

У хората се натрупало известна тревога след трагичните инциденти с родилки и бебета през последните няколко години. Това недоверие трябва да се преодолява, но изисква търпение и от двете страни по думите на проф. Златков. Когато преди гинеколозите директно наблюдавали жените в доболничната помощ като че ли нещата вървели по-гладко. Сега джипитата имали права да пращат на гинеколог, но вероятно на места ресурсът бил ограничен. В „Майчин дом“ идвали да раждат жени, които не са стъпвали при лекар по време на бременността. Някои били от малцинствата, но имало и интелектуалки със собствено мнение за бременността и раждането. От втората група търсели специалист в последния момент, когато виждали че нещата не вървят добре.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Жена без бъбреци роди здраво бебе беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *