сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАгитират на родителски срещи за ваксината срещу рак

Агитират на родителски срещи за ваксината срещу рак

С информационно филмче и брошури по училищата експерти от здравното министерство ще агитират за ваксината срещу рака на маточната шийка. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, на 6-тата национална среща по ваксинопрофилактика, която се провежда в хотел „Принцес“ в София. Акцията стартира още следващата седмица, когато влиза в сила и националната програма за профилактика на това заболяване. Експертите ще посещават родителски срещи, за да отговарят на всякакви въпроси около имунизацията.

По нея всички момичета на 12 г. ще има право на безплатна ваксина срещу болестта. Тя ще се получава при джипитата, но това ще стане възможно едва след средата на октомври поради последнитехнически приготовления на софтуера и методиката на отчитане.

Ваксината е препоръчителна и ще се поставя само при изразено желание от страна на родителите. Именно затова е важно да ги убедим в ползата от имунизацията, каза д-р Минчо Вичев, зам.-здравен министър. На пазара се предлагат два препарата – срещу два и срещу 4 щама на онкогенния папилома вирус. Те се поставят на три дози.

За целта в бюджета на НЗОК за 2012 г. са предвидени 2 млн. лв. Около 35 000 са 12-годишните момичета, но поради краткото време не е ясно колко от тях ще се възползват от правото си. По 2 млн. лв. годишно за ваксината са осигурени до 2016 г., поясни д-р Вичев. Въпреки закъснението в старта на програмата не може да се направи компромис и да се ваксинират безплатно децата, които тази година са навършили 13 г. Софтуерът на касата не бил пригоден да отчита такава имунизация.

Джипитата няма да получат пари за поставянето на ваксината през 2012 г., но въпреки това ще го правят, увери д-р Любомир Киров, шеф на сдружението им. До момента главно високообразовани хора, много от които учили или работили в чужбина, плащаха, за да имунизират децата си за рак на маточната шийка, допълни д-р Кунчев. Това е второто по честота онкологично заболяване сред жените у нас, а България води по смъртност в ЕС.

До края на годината ще е готов и скрининговият регистър за програмата „Спри и се прегледай“, каза още д-р Вичев. Той ще позволи да започне масов скрининг с цитонамазка. Само комбинацията от двата подхода – скрининг и ваксиниране ще намали осезаемо заболеваемостта от рак на маточната шийка, заяви д-р Димитър Ленков, зам.-председател на лекарския съюз.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -