четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВ "Пирогов" лекуват изгорени със сребро и мехлеми

В „Пирогов“ лекуват изгорени със сребро и мехлеми

В клиниката по изгаряния на „Пирогов“ отново се борят за живота на тежко пострадали. В случая са бебе и двама мъже с жестоки изгаряния, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Инцидентите нямат връзк помежду си. Кърмачето е на 25 дни, има 30% изгаряния. Момченцето е преведено от Плевен. Пострадало е по време на къпане в дома си, съобщи проф. Огнян Хаджийски, началник на клиниката.

В реанимацията на секцията е настанен 47-годишен мъж с 80% поражения по цялото тяло. Пострадал от избухнала газова бутилка. В понеделник в 8 часа в противошоковата зала е приет в много тежко състояние В.Б. на 63 г. Мъжът е катастрофирал под детелината на бул. „България“ на разклонението за кв. Бояна. Пострадалият е с над 70% изгаряния и също ще бъде настанен в реанимацията на секцията по изгаряния, уточни проф. Хаджийски.

70% от изгарянията при малките са от горещи течности – вода, чай, супа, кафе, допълва спецалистът. Обикновено се случват при деца до 3 г., която е най-палавата възраст. В почивните дни родителите са заети с шетане, но изпуснат ли от поглед малкото и белята става.

Горещата вода може да причини дълбоки изгаряния. Тя не е толкова агресивна като пламъка, но пък детската кожа е изключително тънка и нежна. В първия момент родителите са стреснати и объркани, започват да прегръщат и милват детето. А всъщност трябва да свалят парещите дрехи и веднага да го облеят със студена вода, съветва проф. Хаджийски. Така се намалява щетата от изгарянето.  46-48 градуса са границата на поносимостта, по-високата температура прави рани.

„Преди години имах забавен случай. Акушерка от едно софийско село беше пъхнала изгореното си дете в гюм с издоено мляко. Подържала го там по-дълго време за по-сигурно. Когато доведоха детето, то беше посиняло от студ. Лекувахме и изгаряне, и преохлаждане“, разказва проф. Хаджийски.

Дали болният ще се оправи бързо и без трайни увреждания, зависи от няколко неща. Важно е какъв участък кожа е засегнат, каква е дълбочината. Значение има и възрастта. Най-уязвими са бебетата и старците. Във всички случаи околните трябва незабавно да откарат пострадалия в специализирана клиника, тъй като лечението при изгаряне има своите особености.

Има няколко правила за първа реакция при инцидент с изгаряне. Ако има заливане с вряла течност, детето се съблича, като дрехите може и да се срежат при ужда. Тогав то се облива 10-ина минути със студена вода. Ако изгарянето е от пламък, най-важното е да се угаси огънят, особено ако е обхванал тялото. Правилото е: спри, падни и се търкаляй, като пазиш лицето. Помага, ако човекът се покрие с нещо плътно – одеяло например. Важно е да се отведе по-далече от пушека, тъй като дишането на неговите газове може да доведе до други допълнителни увреждания.

Малките деца стават често жертви и на изгаряне с електричество. Причината е вроденото им любопитство, заради коет обичат да бъркат с пръст в контакта. В клиниката по изгаряния са имали и „певици“ – момиченца, които вземат включено бързоварче и го слагат като микрофон пред устата си. Изгореното е около устата. В подобни случаи първо трябва да се прекъсне източникът на ток.

При химическите изгаряния се стремим към неутрализиране на реагента. Ако е киселина, слагаме основа и обратно. Най-трудно е за лекарите да реагират, когато няма дани какъв точно е химикалът. Понякога децата изравят някое забравено в килера шише и се поливат със съдържанието. Попаднала ли е течността в очите, те трябва обилно да се измият с течаща вода. По-добре е дрехите да се разрежат, иначе има опасност при събличането през главата химикалът да засегне лицето.

Всеки има в дома си нещо подходящо, с което може да намаже изгореното място в първия момент.- масло, олио, прясно или кисело мляко, дори краставица, казва проф. Хаджийск. Не е необходимо да се прави превръзка у дома. За първа помощ е достатъчно мястото да бъде завито с чиста и суха кърпа. Когато пациентът пристигне в болницата, всичко се сваля от раната. Тя се почиства, за да се види колко е дълбока. При стабилно състояние се прави операция за отстраняване на увредените тъкани. След това се пристъпва към медикаментозно лечение.

Детската кожа е фина и страда много повече от тази на един здрав мъж на 25-30 г. например. 90% изгаряне звучи много тежко, но може и да не е, ако е получено на плажа. В други ситуации дори 10% изгаряния може да са критични, особено ако са по главата и лицето. Това са т.нар. шокогенни зони – имат много нервни рецептори.

След изгарянето кожата е открита рана, от която организмът губи много течности, белтък, електролити и плазма. Това прави възстановяването по-трудно. Ако дефицитът на течности и ценни вещества е малък, те може да се приемат допълнително през устата, иначе се включва система. Голям е рискът от инфекция, защото кожата е естествена бариера срещу микроорганизмите. Съвременните продукти, които лекуват раните, съдържат сребро, пояснява ръководителят на клиниката по изгаряния.

Свързани теми: В „Пирогов“ се борят за живота на изгорено с вряла вода бебе

Двама премръзнали с телесна температура 24 градуса оживяват

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -