вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ "Пирогов" се борят за живота на изгорено с вряла вода бебе

В „Пирогов“ се борят за живота на изгорено с вряла вода бебе

Момиченце на три месеца с тежки изгаряния от вряла вода е прието в „Пирогов“, съобщиха от пресцентъра на болницата. Бебето е с опасност за живота. Засегната е около една трета от повърхността на тялото му. Пораженията са по кожата в областта на врата, гърба, корема, ръцете и краката. Майката – 42-годишната В.К. обяснила на лекарите, че изгарянията са получени от гореща вода. Подробности около инцидента обаче не са известни.

Бебето е настанено в реанимацията на клиниката по изгаряния, а раните му са обработени, разказа началникът й проф. Огнян Хаджийски. Лекарите не планират операция до момента. Изчакваме да  видим каква е дълбочината на изгарянията и тогава ще определим по-нататъшното лечение, поясни специалистът. Лекарите не дават големи надежди за живота на бебето, защото то било в недобро му общо състояние. Момиченцето било недоносено и недохранено.

Горещата вода също може да причини дълбоки изгаряния. Тя не е толкова агресивна като пламъка, но детската кожа е много тънка и нежна. При заливане с вряла течност родителите трябва първо да свалят полепналите дрехи и веднага да полеят бебето със студена вода. Това намалява действието на температурата.

Границата на поносимостта е до 46-48 градуса, по-горещ допир прави рани. 70% от изгарянията при малките са от течности – – вода, чай, супа, кафе, припомня проф. Хаджийски. Понякога детето седи в скута на майка си и дръпва покривката, друг път го изпускат във ваната за къпане преди да са охладили достатъчно водата. Повечето инциденти са при деца до към 3 г., когато те са най-палави.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -