четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОперират безкръвно тумори на дебелото черво

Оперират безкръвно тумори на дебелото черво

Туморът на дебелото черво е лечим, когато се открие навреме, а профилактичните прегледи могат да се правят с прости средства. Това разказва д-р Георги Гърбев, хирург и зам.-директор по лечебната част в Първа градска болница – София. Той е един от пионерите на трансаналната ендоскопска микрохирургия (ТЕМ). При операция на полипи или други образувания вече се прилагат съвременни щадящи методи, които позволяват бързо възстановяване. Все повече интервенции стават през естествените отвори на тялото. През влагалището се махат бъбреци, а през стомаха се стига до жлъчния мехур и се изрязва.

ТЕМ се прилага в България от 6-7 г. За първи път е използвана във ВМА, а Първа градска е втората болница у нас, където се предлага. Методът е измислен от д-р Герхард Буес в Тюбинген, Германия. Той оперира за първи път по този начин през 1983 г. Без разрез на корема през ануса се лекуват доброкачествени заболявания и някои много прецизно подбрани случаи на карцином на ректума.

„При рак трябва да сме много внимателни, макар че можем да изрежем чревната стена, но рискът идва от потенциално ангажираните лимфни възли. Ако е сигурно, че такива няма, тогава избираме между традиционната операция и ТЕМ“, обяснява хирургът. Понякога отворената операция е толкова рискова за пациента, че може да го убие. Тогава на помощ идва ендоскопът. Наблюденията в света са, че при правилно прилагане ТЕМ е по-добър или сравним с по-големите отворени операции като краен резултат. Ползите от метода са за пациента – може да се изреже стена или цяла част от дебелото черво с последващо зашиване – механично или на ръка. Болният може да се прибере вкъщи още същия ден или на следващия.

Методът е по-евтин за пациентите, защото могат да бъдат избегнати скъпите консумативи, които касата не плаща. Някои полипи са смесени – над 60% са хетерогенни – доброкачествени и злокачествени. Стандартите за добра хирургична практика дават възможност при тези показания се избира този или друг метод според индивидуалния случай.

За диагностиката се използва алгоритъм от изследвания. Задължително се търсят и синхронни тумори. Ендоректална ехография е най-информативният метод – показва доколко туморът е засегнал чревната стена. „Няма смисъл на оперираме тумор на 12-ия сантиметър, а на 50-и или 60-и да има друг. Дебелото черво е със средна дължина 1,5 м. Вземаме биопсия и гледаме дали е доброкачествен. Ако дава дори малки признаци да е злокачествен, винаги има риск от разсейки, дори да са малки“, обяснява д-р Гърбев тънкостите, които предхождат лечението.

Компютърната томография не е средство за търсене на тумори в ректума, а само за установяване на метастази. Самото диагностициране става с ректоскопия, колоноскопия или иригография. Има пътека за диагностично уточняване, но това би могло да става и извън болницата, разсъждава хирургът. Туморите на дебелото черво се подмладяват. Вероятно и по-добрата диагностика допринася за факта, че онкорегистрите се попълват от тийнейджъри. Фамилни полипози преминават в карцином при 18-20-годишни.

Неправилният начин на живот заедно с генетичното предразположение влияе върху по-бързото образуване на карциноми. Трябва да се приемат повече продукти с целулоза, която е като метла за червата – чисти ги от вредни отпадни вещества. Да се избягват храни, които водят до гнилостна ферментация, и високобелтъчните, които не се смилат напълно.  Повод да се вземат мерки е, ако човек страда от колит и запек. За патологично изменение се смята, когато човек ходи по голяма нужда веднъж на 5 дни за по-дълъг период от време. В червата се отделят се сероводороди и други токсични вещества.

Ректалното туширане до 7-ия сантиметър е проста процедура, която може да открие немалка част от туморите, убеден е д-р Гърбев. Може да се направи и от личния лекар. „Имали сме случаи, когато лекуват хемороиди, а се оказва карцином. Наскоро в аптека станах свидетел, как 70-годишна пациентка се оплаква, че изведнъж й се е появил запек. И там я съветват какво да пие. Но тази жена не разбира ли какво става? Защо има запек? Дали не е от тумор, който запушва червото“, коментира той. Все още твърде много болни търсят прекалено късно лекарска помощ.

Жалко е, че диагностицирането става късно, въпреки че в 2/3 от случаите тези тумори са разположени до 30-ия сантиметър на дебелото черво – т.е. могат да бъдат видени с обикновена ректоскопия, пояснява хирургът. Не са необходими скъпи и натоварващи изследвания. Съветът му е, всеки над 50 г. да се подложи на преглед, а тези, които имат фамилна обремененост – и още по-рано. Доказано е, че камъните в жлъчния мехур се асоциират с рака на дебелото черво, каза д-р Гърбев. Страдате ли от жлъчка, трябва да изследвате и ректума.

Появи ли се кръв в изпражненията, това означава, че туморът вече е в разпад, обяснява той. Ранните симптоми са неспецифични – например чувство на неудовлетвореност след ходене по голяма нужда. Това може и да е безобиден симптом, но задължава човека да си направи преглед. Видимото отслабване, анемията и болките са късни симптоми. „На хората им липсва прекият контакт със специалистите, знае се, че талоните не достигат. Затова 2-3 пъти годишно Първа градска болница има Ден на отворените врати за хирургията“, допълва д-р Гърбев. Прави се скрининг с електронно туширане за рак на дебелото черво и простатата. „Има резултати. Хващаме тумори, за които хората иначе не биха отишли на лекар“, допълва той.

Д-р Георги Гърбев е хирург с 20-годишен опит. От месец е зам.-директор на Първа градска болница в София, а преди това е бил началник-отделение в Клиниката по ендоскопска хирургия във Военномедицинската академия. Популяризира у нас метода за трансанална ендоскопска хирургия. Изучавал го е лично от професора, който го е създал – Герхард Буес от Тюбинген, Германия.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -