четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниРуски учени създадоха универсално лекарство за всичко

Руски учени създадоха универсално лекарство за всичко

Група учени от Оренбургската медицинска академия работи над създаването на ново успокоително лекарство от просено брашно – милиацин, съобщава сайтът „Медикфорум“. Медикаментът, съставен изцяло от природни съставки, служи едновременно за много неща – помага срещу стрес, повишава имунитета и защитава черния дроб от въздействието на химикали. Уникалното при милиацин е, че при толкова положителни качества няма никакви странични ефекти.

Препаратът е създаден от катедрата по патофизиология в Оренбург, но засега е тестван само на лабораторни мишки. В момента се търсят спонсори за клинични изпитания върху хората. Лекарството ще е полезно както за възрастните, така и за децата, казва Алла Кирилова, една от екипа, създал милиацин. Той ще помага на организма да си изработи по-бързо имунитет след имунизация. Лекарството ще намира приложение и при химиотерапия. То ще защитава черния дроб на болните от въздействието на вредните лъчи при лъчелечение и от страничните ефекти на медикаментите за рак.

Ако при изпитанията върху хора получим същите резултати като при опитните мишки, целият ни огромен труд ще бъде осмислен, казва и Борис Фролов, шеф на катедрата по патофизиология. Друго важно предимство на новия препарат е ниската му цена. Суровината е евтина и лекарството няма да струва скъпо, добавя Фролов. Разработката на оренбургските учени вече получава международни награди, въпреки че още не е получила достъп до пазара. Последната е диплом от международна изложба за нанотехнологии, връчен за хепатопротективните функции (защитаващи черния дроб) на новия препарат.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -