понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДвама премръзнали с телесна температура 24 градуса оживяват

Двама премръзнали с телесна температура 24 градуса оживяват

През зимата лекарите в „Пирогов“ често се налага да помагат и на хора с тежки форми на измръзване. Двама мъже, докарани с  температура на тялото 24 градуса, бяха върнати към живота, обясни проф. Огнян Хаджийски. Той е началник на секцията по изгаряния и пластична хирургия в болницата. Спасявал съм и хора с общо охлаждане до 22-23 градуса, но такава температура се смята като критична за оцеляване, допълни той.

Алкохолът е причина хората да губят преценка за външната температура

Първият премръзнал е на 59 г., а вторият – на около 70 г. И двамата са употребили алкохол и са намерени паднали на улицата. Минувачи ги откриват и сигнализират на спешната помощ. Пациентите са затоплени и стабилизирани, каза проф. Хаджийски.  Имат измръзвания по крайниците и може да се наложи да бъдат опериране по-нататък. Първо обаче ще се изчака около месец, за да се види кои тъкани ще се възстановят.

Спадне ли телесната температура под 32 градуса, настъпва сериозно охлаждане. Това не са първите премръзнали за тази зима, които постъпват в „Пирогов“. Поне един пациент в подобно състояние постъпва на седмица или 10 дни при проф. Хаджийски. Колегите на шега наричат секцията му „клиника по температурните разлики“, защото лекуват и изгаряния, и измръзвания. Например в „Пирогов“ спасиха мъж с 5 промила алкохол в кръвта, който също беше пострадал от студа.

В секцията по изгаряния помнят и куриозни случаи. Преди време бездомник хвърлил в почуда лекарите. Мъжът на около 50 г.  бил с 22 градуса телесна температура в момента, когато го докарали. Общото му състояние било тежко и всички смятали, че ще умре. На следващия ден обаче той се събудил, изял си закуската, избръснал се и си тръгнал, разказва проф. Хаджийски.

Може да измръзнат отделни части – носът, ушите, пръстите

Той обяснява, че студът може да навреди по два начина, ако прекараме прекалено дълго време навън в лют мраз или пък не сме облечени подходящо. Единият е като причини общо охлаждане като в последните два случая, а другият – измръзват отделни части от тялото (носът, ушите, пръстите).  Често хората, докарани с такива поражения в „Пирогов“, имат и проблем с алкохола или наркотиците. През най-студените нощи карат и бездомници. Има обаче и такива, измръзнали при спорт или туризъм в планината.

Измръзването най-често засяга ръцете, краката, носа, ушите, брадата. То може да бъде и комбинирано с общо охлаждане. По-леко пострадалите се лекуват, но при най-тежките случаи се налага ампутация. Не само ниската температура е причина за измръзването. Причината може да са стегнатите, влажни дрехи или психично напрежение.

Ето и съветите на проф. Хаджийски за първа помощ при измръзване:

  • Планината не бива да се подценява, облеклото трябва да съответства на температурите навън. Топлите и свободни дрехи пазят от преохлаждане.
  • При по-ниски температури, например при туризъм по високите части, трябва да се махнат обувките, които стягат, мокрите чорапи и ръкавици.
  • Пострадалият трябва да се преоблече или завие с нещо топло и сухо, докато бъде откаран в болница.
  • Мястото не се разтрива със сняг. Разтривките с алкохол външно не помагат, защото той бързо се изпарява и на човек може да му стане още по-студено. Най-добре да разтриваме със суха ръка.
  • Алкохолът не се препоръчва особено и за вътрешно загряване. Може, но малки количества. По-добре е да се пие сладък чай или сок.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -