15 нестандартни съвета за здраве в студеното време

PRINT

1. Мигайте по-често или носете слънчеви очила

Студеният сух въздух навън и прекалено сухият вътре в стаите, където се отоплява, могат да причинят т. нар. „сухо око„. От него страдат и хората, които работят на компютър. Липсата на достатъчно влага пък може да доведе до блефарит – болезнено възпаление на окоото. За профилактика на това оплакване мигайте по-често и ползвайте капки тип „изкуствени сълзи“. Очилата също ограничават въздушния поток, който дразни очите.

2. На парти или купон яжте с лявата си ръка

В сезона на вирусните инфекции ръцете са основен приносител на микроби – от норовируси до ешерихия коли. Затова използвайте дясната ръка, за да поздравявате хората, а другата – лявата, за да ядете. Някои хора си носят в чантата антибактериален гел и често го използват, когато са навън, особено ако нямат възможност да си измият ръцете.

3. Стойте настрана от греяното вино

Алкохолът сгрява в момента, защото разширява съдовете и има приток на топла кръв към кожата, където са повечето сенсори за температура. Но накрая ще ви стане по-студено, защото кръвта се оттегля от вътрешните органи и телесната температура пада. Алкохолът пречи на тялото да трепери, което е още един метод, по който тялото ни се опитва да запази топлината.

4. Ваксинирайте се срещу грип

ваксина грипВаксината срещу грип трябва да се слага всяка година, защото включените в нея щамове се променят. В някои страни се полага безплатна инжекция на определени рискови групи (хора над 65 г., бременни, малки деца и др.), но в България всеки сам трябва да плати стойността на ваксината (около 10 лв. в аптеките).

5. Разходете се в търговския център

Зимата наистина може да е причина за болки в ставите, сочи изследване на пациенти от 6 страни в ЕС, публикувано в Journal of Rheumatology. Установена е връзка между болките при пациенти с ревматоиден артрит и студа. Такава връзка има и с повишената влажност на въздуха. Студ и влага са възможно най-лошата комбинация при хора с артрит. Спорд експертите това може да се дължи на разликата в плътността на мускулите, сухожилията и костите, които се свиват с различна скорост.

Проблемът често се усложнява от факта, че прагът на болката като цяло става по-нисък в студено време, защото то има негативен ефект върху настроението, казва Джонатан Майлс, консултант хирург ортопед в Националната ортопедична болница. Препоръчва се всеки ден да сме физически активни поне 40 мин. на ден, за да поддържаме ставите си във форма. Може и просто да се разходим по магазините.

6. Погрижете се за достатъчно осветление в мрачните утрини

Има лампи, които имитират естествената слънчева светлина и помагат на хората, които са чувствителни към мрачните дни и не могат да спят добре. Основната причина да се чувстваме уморени и отпуснати, е липсата на витамин D.

7. Пазете се от болни в автобуса

грип настинка болки в гърлотоПръските с вируси, които болните около вас разпространяват, летят на 3,5 м според изследване на Масачузетския Технологичен институт. Ако до вас някой киха или кашля, обърнете се на другата страна за около 10 секунди, докато въздухът се пречисти, или дори сменете седалката в автобуса. Кихането изпраща във въздуха около 100 000 вируса, а човек обикновено се нуждае от много по-малка доза – около 30 вируса, за да се зарази.

8. Стъпвайте внимателно, за да избегнете счупвания

Всяка зима по време на снеговалеж болниците се пълнят с хора с фрактури на крайниците. Носете стабилни обувки с дълбоки грайфери и бъдете особено внимателно, когато стъпвате. По-възрастните трябва да избягват на излизат на леда.

За да не падате на леда, ходете с леко сгънати колена

9. Закривайте носа си с шал

Това е проста мярка с голям ефект, защото повечето вируси се разпространяват през носоглътката. Освен това студеният въздух дразни дихателните пътища, карайки ги да се свиват, като предизвика кашлица и хриптене. Студът може да провокира и пристъпи при хората с астма.

10. Перете калъфката си всяка седмица

Сменяйте редовно калъфката си срещу размножаването на вируси в нея и дори всеки ден, ако човекът, с когото делите леглото, е болен. Перете спалното бельо на 60 градуса.

11. Използвайте овлажнители за въздуха

Вирусите оцеляват по-дълго в студен и сух въздух, какъвто е той навън през зимата. Този въздух дразни лигавиците, но и кожата – може да провокира влошаване на екземата и псориазиса. Д-р Алекс Гранит, дерматолог от Клиниката Кадоган, съветва да се използват готови овлажнители на въздуха. Други начини да овлажним въздуха у дома е да сложим съд с вода върху парното или да оставяме вратата на банята отворена към стаите след къпане, за да отиде влагата натам.

12. Лягайте си малко по-рано

Добре известно е, че ако спим недостатъчно дълго – по-малко от 7 часа на нощ, това засяга имунитета. Тогава е по-вероятно да развием вирусна инфекция, отколкото хората, които спят по 8-9 часа. Проучване на Йейлския университет показва, че малко сън влошава работата на гена TLR9, свързан с имунната система. Когато химикалите, контролирани от гените, са на високо ниво, ние устояваме по-добре на инфекциите.

13. Сменете пастата си за зъби

налепи по зъбитеПрез зимата зъбите стават по-чувствителни, когато леденият въздух дразни нервите им, оголени заради разрушен емайл или възпалени венци. Помага специална паста за чувствителни зъби, която запълва микроскопичните пролуки в емайла.

14. Проверете вашия обрив с кубче лед

Падането на температурите може да провокира студова уртикария при някои хора. Тези сърбящи, неравни червени обриви се активират, когато кожата е изложена на внезапна промяна в температурата. Малък тест разкрива дали наистина студът е причината за вашия обрив. Сложете кубче лед върху кожата за няколко минути. Обривът се появява в квадратна форма под леда.

15. Бъдете сексуално активни

Не оставяйте страха от зимни вируси да попречи на интимната близост! Проучване на Университета на Пенсилвания сочи, че хората, които водят редовен, но умерен сексуален живот (1-2 пъти седмично) имат 30% по-високи нива на действащия срещу настинки имуноглобулин А (IgA), отколкото онези, които правят секс много повече или много по-малко. Умерената сексуална активност е доказателство за успешна и щастлива връзка, със спокойствие и социална подкрепа, които са от значение за добрата имунна система.

Източник: Daily Mail

[Общо: 1    Средно: 4/5]
15 нестандартни съвета за здраве в студеното време беше последно модифицирана от: януари 15th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *