Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

PRINT
грип настинка епидемия

От края на септември до ноември е най-подходящият период за поставяне на противогрипна ваксина. Обикновено пикът на грипната епидемия е през януари и февруари, така че организмът има време да си изработи съответния имунитет. Това отнема около две седмици и човекът ще бъде защитен още през декември, когато болните от грип започват да се увеличават.

Повечето хора смятат, че всяка настинка с температура и болно гърло е грип, но това не е така. Грипът е тежко заболяване с възможни тежки усложнения като пневмония и дихателна недостатъчност. Най-застрашени са рисковите групи, затова лекарите препоръчват те да се ваксинират непременно. Кои са тези хора? Възрастни над 60 г., бременни, по-млади хора с хронични заболявания като диабет, астма или сърдечно-съдови болести, пациентите с придобита или вродена имунна слабост.

Защо е необходимо всяка година да се ваксинираме срещу грип?

Грипните вируси могат лесно да променят повърхността си, като по този начин имунната система ги възприема не като „стари познати“, а като „нови нашественици“. Затова тя не може да реагира веднага, необходимо е да се задейства отново цялата верига от сложни процеси. Освен това има различни щамове (разновидности) на вируса, които се разпространяват в рамките на една година. Затова преди всеки зимен сезон Световната здравна организация и други здравни служби в различни страни вземат решение какъв да бъде съставът на новата противогрипна ваксина.

Болен от грип въпреки ваксината. Възможно ли е това?

За съжаление това е възможно, макар и в много редки случаи. Ваксината за грип не дава 100% защита, за това може да има различни причини, казва Гласмахер. Например внезапно се е разпространил щам на вируса, който не е включен във ваксината. Или пък се заразявате преди да сте изработили защита след ваксината. Възможно е някои хора да не изработят имунен отговор поради особености на имунната им система.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Знаете ли как да се пазите от вируси? 
Защо грипът е много по-опасен от настинката
Седем прости средства срещу грипа 
Как да държим вирусите далеч през зимата

Как действа ваксината при по-възрастните хора?

Имунната система на възрастните хора не е толкова ефективна, колкото на младите хора. Поради това и защитата от противогрипната ваксина не е толкова добра, пояснява д-р Сузане Щьокер от института „Паул Ерлих“, който отговаря за ваксините и биомедицинските лекарства в Германия. Въпреки това постоянната федерална комисия по имунизациите препоръчва точно на третата възраст да се ваксинира срещу грип. Ако някой въпреки ваксината се разболее от грип, заболяването протича по-леко, пояснява д-р Щьокер. Особено при най-възрастните грипът често води до възпаление на белите дробове, което в някои случаи може да завърши и със смърт.

Какви странични ефекти са възможни?

Възможно е мястото на инжектиране да се зачерви, да се подуе леко и да боли. Някои съобщават за умора, болки в ставите и зъзнене .Тези симптоми изчезват нормално до 2-3 дни. Някои хора си мислят, че така чрез ваксината са се заразили с грип, но експертите категорично отричат такава възможност. Ваксината съдържа само частици от убити вируси, които категорично не могат да предизвикат заболяване, пояснява Гласмахер.

Кога да се ваксинираме?

Ако в момента имате настинка, температура или друга моментна инфекция, можете да изчакате докато оздравеете. Всеки конкретен случай може да се обсъди с лекаря. В случай че имате алергия към някоя от съставките – например кокоши белтък, също питайте лекаря. Експертите препоръчват противогрипна ваксина и на бременните от втория триместър нататък. Ако жената е с диабет, може да се помисли и за по-ранно ваксиниране.

Как да се пазим от грипните вируси най-добре?

Известни предпази мерки срещу вирусите не са излишни дори да се ваксинирате. Поддържането на грижлива хигиена на ръцете е най-важната. Мийте ръцете с вода и сапун редовно, особено внимателно почистете и местата между пръстите. Така ще отстраните вируси, които могат да полепнат по дланите след здрависване или пипане на дръжките на вратите например.

Старайте се да не пипате с ръце през деня носа, устата и очите – така вирусите попадат директно в носоглътката. Стойте настрана от околните, които имат признаци на настинка и грип, особено ако кихат и кашлят. Останете вкъщи, ако се чувствате болен. Ако вие самият кихате или кашляте, правете го във вътрешната страна на лакътя. Ако го правите в шепите, предавате вирусите на всички, които докосвате.

Източник: ApothekenUmschau.de

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *