петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПротивогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

От края на септември до ноември е най-подходящият период за поставяне на противогрипна ваксина. Обикновено пикът на грипната епидемия е през януари и февруари, така че организмът има време да си изработи съответния имунитет. Това отнема около две седмици и човекът ще бъде защитен още през декември, когато болните от грип започват да се увеличават.

Повечето хора смятат, че всяка настинка с температура и болно гърло е грип, но това не е така. Грипът е тежко заболяване с възможни тежки усложнения като пневмония и дихателна недостатъчност. Най-застрашени са рисковите групи, затова лекарите препоръчват те да се ваксинират непременно. Кои са тези хора? Възрастни над 60 г., бременни, по-млади хора с хронични заболявания като диабет, астма или сърдечно-съдови болести, пациентите с придобита или вродена имунна слабост.

Защо е необходимо всяка година да се ваксинираме срещу грип?

Грипните вируси могат лесно да променят повърхността си, като по този начин имунната система ги възприема не като „стари познати“, а като „нови нашественици“. Затова тя не може да реагира веднага, необходимо е да се задейства отново цялата верига от сложни процеси. Освен това има различни щамове (разновидности) на вируса, които се разпространяват в рамките на една година. Затова преди всеки зимен сезон Световната здравна организация и други здравни служби в различни страни вземат решение какъв да бъде съставът на новата противогрипна ваксина.

Болен от грип въпреки ваксината. Възможно ли е това?

За съжаление това е възможно, макар и в много редки случаи. Ваксината за грип не дава 100% защита, за това може да има различни причини, казва Гласмахер. Например внезапно се е разпространил щам на вируса, който не е включен във ваксината. Или пък се заразявате преди да сте изработили защита след ваксината. Възможно е някои хора да не изработят имунен отговор поради особености на имунната им система.

Как действа ваксината при по-възрастните хора?

Имунната система на възрастните хора не е толкова ефективна, колкото на младите хора. Поради това и защитата от противогрипната ваксина не е толкова добра, пояснява д-р Сузане Щьокер от института „Паул Ерлих“, който отговаря за ваксините и биомедицинските лекарства в Германия. Въпреки това постоянната федерална комисия по имунизациите препоръчва точно на третата възраст да се ваксинира срещу грип. Ако някой въпреки ваксината се разболее от грип, заболяването протича по-леко, пояснява д-р Щьокер. Особено при най-възрастните грипът често води до възпаление на белите дробове, което в някои случаи може да завърши и със смърт.

Какви странични ефекти са възможни?

Възможно е мястото на инжектиране да се зачерви, да се подуе леко и да боли. Някои съобщават за умора, болки в ставите и зъзнене .Тези симптоми изчезват нормално до 2-3 дни. Някои хора си мислят, че така чрез ваксината са се заразили с грип, но експертите категорично отричат такава възможност. Ваксината съдържа само частици от убити вируси, които категорично не могат да предизвикат заболяване, пояснява Гласмахер.

Кога да се ваксинираме?

Ако в момента имате настинка, температура или друга моментна инфекция, можете да изчакате докато оздравеете. Всеки конкретен случай може да се обсъди с лекаря. В случай че имате алергия към някоя от съставките – например кокоши белтък, също питайте лекаря. Експертите препоръчват противогрипна ваксина и на бременните от втория триместър нататък. Ако жената е с диабет, може да се помисли и за по-ранно ваксиниране.

Как да се пазим от грипните вируси най-добре?

Известни предпази мерки срещу вирусите не са излишни дори да се ваксинирате. Поддържането на грижлива хигиена на ръцете е най-важната. Мийте ръцете с вода и сапун редовно, особено внимателно почистете и местата между пръстите. Така ще отстраните вируси, които могат да полепнат по дланите след здрависване или пипане на дръжките на вратите например.

Старайте се да не пипате с ръце през деня носа, устата и очите – така вирусите попадат директно в носоглътката. Стойте настрана от околните, които имат признаци на настинка и грип, особено ако кихат и кашлят. Останете вкъщи, ако се чувствате болен. Ако вие самият кихате или кашляте, правете го във вътрешната страна на лакътя. Ако го правите в шепите, предавате вирусите на всички, които докосвате.

Източник: ApothekenUmschau.de

Редактор Ива Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -