вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКората на бананите се оказа суперхрана

Кората на бананите се оказа суперхрана

В кората на банана има много и полезни хранителни вещества, пише Daily Mail. Тя е като склад на мазнини, които регулират чревната функция. Богата е още на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини.

Витамин А е добре за зъбите и меките тъкани, а витамин В6 подкрепя имунната система, нормалната работа на мозъка и сърцето. Той също така регулира кръвната захар и подобрява настроението. B12 пък е от съществено значение за функционирането на мозъка и нервната система.

Още през 2011 г. учените споменават за наличието на полифеноли и каротеноиди в кората на банана. В допълнение кората почти не съдържа калории. Тези нейни качества я правят храна, която ускорява обмяната на веществата. Фибрите в нея пък гарантират чувство на ситост за продължително време. Има доказателства, че тя намалява холестерола. Наскоро учените откриха в кората и серотонин – хормон, който подобрява настроението. В нея има и много лутеин, който е важен за предотвратяване на развитието на катаракта и дегенерация на макулата.

На фона на многото ползи от този „отпадък“ има един-единствен минус. Той обаче е от решаващо значение. Бананите, които купуваме от супермаркета в Европа, са обработени с пестициди, за да не се развалят. Ако искате да ядете кората, трябва да купите органични банани или да измиете добре тези от обикновения магазин. Самата кора може да се консумира варена, сушена или в смутита.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -