Мъж с 5 промила в „Пирогов“ едва прескочи трапа

PRINT

62-годишен мъж с 5 промила алкохол едва оживя, след като бе докаран по спешност в „Пирогов“, съобщиха от болницата. Освен че бил пиян, човекът бил замръзнал на улицата, когато го открили, обясни проф. Милан Миланов, началник на централната реанимация. Мъжът с инициали Б. Д. бил поставен на апаратно дишане, но вече излизал от тежкото състояние.

След като бъде стабилизиран, ще го преведат в токсикологията на „Пирогов“.

Пет промила в кръвта означават, че човекът е изпил поне бутилка концентрат, обясни д-р Людмила Нейкова от ВМА, която е токсиколог и специалист по алкохолните отравяния. „В практиката си съм виждала и пациенти със 7 или дори 10 промила. Горната граница на това, колко алкохол може да понесе един човек, е нещо много индивидуално“, поясни тя. Те са били с опасност за живота, но са оцелявали. При мъжа с 10-те промила се наложила и хемодиализа за извънтелесно пречистване на кръвта. Рекордьорите били хора, които системно употребяват алкохол и са с повишен толеранс към него. Над 3,5-4 промила пияните изпадали в безсъзнание и алкохолна кома.

В студените дни сега допълнителен риск идва от премръзването – хипотермия, ако човек загуби съзнание на улицата, каза още д-р Нейкова. Минусовите температури забавяли метаболизма в организма, а оттам и разграждането на алкохола ставало по-бавно. Студът освежавал само при леко опиянение. Покачването на промилите в кръвта зависело освен от количеството погълнат алкохол и от други фактори – има ли приета храна, наличие на стомашно-чревни заболявания и др. По-голямата част от алкохола – 80%, се резорбирала през тънките черва.

Съществува и ендогенен алкохол – т.е. такъв, който тялото само произвежда дори без да сме пили напитка с градуси, но той е в незначителни количества, разказва д-р Нейкова. Апаратурата дори не го хващала.

Повечето пациенти на токсикологията във ВМА били с 2 до 3 промила. Идвали на собствен ход, макар че викали и буйствали. Наскоро млад мъж на 21 г. имал малко над 1 промил, но алкохолът му понесъл зле, бил в тежко състояние.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мъж с 5 промила в „Пирогов“ едва прескочи трапа беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *