четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХормон действа като спорт на мускулите

Хормон действа като спорт на мускулите

Добра новина за мързеливците, които искат да стегнат фигурата, но без да мърдат от дивана. Учените откриха хормон, който действа на мускулите като спорт. Той се казва ирисин, твърдят шведски учени, цитирани от в. „Ди Велт“. Хормонът, обозначен също като PGC1-Alpha, спомага за преобразуването на бялата телесна мазнина в кафява. Кафявата е тази, която организмът по-бързо разгражда при необходимост, а бялата е виновна за наднормените килограми и прегряването на тялото.

А спортистите изгарят повече калории не само защото се движат повече, но и в покой – защото мускулите се нуждаят от енергия и когато не работят. Хормонът ги тренира и развива, затова в крайна сметка ускорява метаболизма.

В кръвта на опитни мишки учените инжектирали по-големи количества от хормона. Тези животни развиха по-малко наднормено тегло и диабет с годините, имаха и по-дълъг живот, обяснява биологът Понтус Бострьом от шведския екип. Мускулатурата отделя вещества – т.нар. миокини, които въздействат върху други тъкани. Така те карат например сърцето, бъбреците да работят за тях при усилено физическо натоварване. Миокините са нещо като ключ към резервите от глюкоза на черния дроб, за да могат да осигурят допълнителен енергиен източник. Ирисин спада към тези миокини. Науката обаче знае за тях сравнително малко.

Ирисин прави клетките по-възприемчиви за инсулина. Така те усвояват по-добре захарта от кръвта и доставят енергия на мускулите. Това прави по принцип възможно и приложението му при диабет. Хормонът подобрява освен това кръвоснабдяването и изграждането на мускулни влакна. При доброволци, които 10 седмици тренирали за издръжливост, нивото на ирисин се удвоило. За първи път имаме добро обяснение за ползите от спорта за здравето, коментира Бострьом. Медикаментът може да се приложи при диабет или други заболявания, които се подобряват от спорт. Хормонът обаче трябва да се инжектира, за да попадне в кръвта. Не би могъл да премине през стомашно-чревния тракт.

СНИМКА:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -