сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПускат до седмица липсващи хапчета за паркинсон

Пускат до седмица липсващи хапчета за паркинсон

Едно от двете основни лекарства за паркинсон – леводопа, които се покриват на 100% от здравната каса, липсва в аптечната мрежа от 1 януари, сподели Васил Настев от пациентската органиция на хората с тази болест. Хапчетата се опаковат от „Чайка фарма“, но се произвеждат и доставят в България от фармацевтичната компания „Рош“.

Пожар във фабриката във Флоренция през ноември е забавил доставките, обясниха от компанията. Медикаментите вече пътували за България и в понеделник се очаква да бъдат в аптечната мрежа.

От пациентската организация се оплакаха, че за други важни медикаменти касата плаща само 25% от цената. Така хората с паркинсон трябвало да доплащат по 220-240 лв. на месец. На пазара имало и лекарства, които могат да отложат с 10 г. симптомите. За тях обаче човек трябвало да извади още около 250 лв. на месец. Така за двата медикамента трябват 500 лв., а пенсиите на повечето от болните били дори по-малко от 200 лв. Пациентите с паркинсон у нас били към 30 000, а не 7000 каквато е статистиката на здравната каса, допълни Настев.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -