четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниБебетата четат по устните, за да се научат да говорят

Бебетата четат по устните, за да се научат да говорят

Бебетата се учат да говорят и като четат по устните на тези, които им говорят, твърди проучване на университета „Атлантик“ във Флорида. Вниманието им е привлечено от движенията на устните за оформяне на звука за първи път на около 6 месеца. Това е възрастта, когато бебешкото бърборене преминава в опити за произнасяне на срички и дори първите отчетливи думи.

В рамките на проучването учените сложили на главата на бебета лента, която отчитала къде е насочен погледът им. След това им пускали на видео говорещ човек. Малките се опитвали да имитират с устни движенията, които виждали на екрана. Проговарянето е сложен процес, изтъкват специалистите. На децата им трябвали няколко месеца, докато се почувстват уверени да произнесат първите ясни съчетания от букви. Бебетата осъзнавали, че е много важно да научат говоренето, и успявали да се концентрират върху усилия в тази насока в нужния момент, коментират учените. Те отдавна знаят, че бебетата гледат лицата на говорещите за важни социални ориентири около това, което чуват. Като възрастните и те са привлечени от очите, които предават важни невербални послания като емоцията, свързана с думите. Интересът на учените към проговарянето на бебетата не е само от любопитство. Невролозите искат да знаят как може да насърчават процеса, ако естественото развитие закъснява.

Бебетата променяли фокуса на вниманието си с времето. На 4 месеца  те гледали говорещия главно в очите, на 6 месеца се вторачвали наполовина в устата, наполовина в очите. На 8-10 месеца вниманието им било най-вече към движенията на устата, но на 12 се връщали към очите. Когато пуснали запис на говорител, който използвал чужд език, тогава бебетата сякаш се връщали няколко месеца назад. Децата на 1 годинка отново разделяли вниманието си между очите и устата, за да обработят допълнителната информация от непознатите думи. Наблюденията дали допълнително обяснение на учените за финото самонастройване на мозъка през първата година. Именно затова малките по-лесно стават двуезични, ако още в най-ранна възраст започнат да комуникират на два езика.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -