четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСпасяват зрение с безшевна операция в Пловдив

Спасяват зрение с безшевна операция в Пловдив

Едно око никога не бива да се отписва, дори ако пациентът вижда само светлина. То може да бъде оперирано и след интервенцията да се постигне функционален ефект, т.е. зрението да се възстанови, макар и не на 100%. Това казва известният столичен очен хирург д-р Лукан Мишев, който всяка седмица успешно връща зрението на 15-20 пациенти.

Специалистът оперира в пловдивската болница „Централ Хоспитал“, която е единственото лечебно заведение под тепетата, където се правят сложните хирургични интервенции. Д-р Мишев е сред малцината специалисти, които ги прилагат в България. Пътува два пъти в седмицата, за да улесни болните и да им спести разходи. В Пловдив работи в екип с д-р Антон Ангелов.

През операционната минават хора с отлепени ретини, както и с макулна дупка в ретината, довела до замъглено виждане, разкривяване на образите и до тъмно петно в центъра на зрителното поле, обясняват двамата офталмолози. Медиците спасяват и зрението на пациенти с диабетна ретнопатия, предизвикала кръвоизливи в окото, както и на получили травми след попадане на чужди тела.

Всички се лекуват с най-модерния оперативен метод, известен като витректомия или витреална хирургия, която се смята за най-тежката, защото обхваща задния очен сегмент. Интервенцията е безшевна – правят се 3-4 отвора с големина 0,6 мм, обикновено в задния сегмент на окото, които заздравяват сами. Възстановяването на болния е много по-бързо, отколкото при която и да е друга подобна интервенция на очи. Два-три дни след операцията пациентът може да напусне лечебното заведение. Резултатът обикновено не се получава само с една операция, понякога се налага втора и дори трета. При отлепена ретина това се случва много по-често, защото при 20-40 на сто от оперираните за първи път пациенти тя се отлепва отново, обясни д-р Мишев. Офталмологът подчерта, че този тип лечение изисква високотехнологичен диагностичен подход, хирургична операция и най-модерна апаратура, с каквато разполага пловдивската болница „Централ Хоспитал“. Тук не се правят икономии и от консумативи, доставят се само качествени материали, с които постигнатите резултати не се компрометират и след дълго време, изтъкна д-р Мишев. Интервенцията е по клинична пътека и се поема от НЗОК, пациентът заплаща само разходите за вложените консумативи.

При витреалната хирургия се постига възстановяване на зрението от 80 до 100 процента. Очакванията на повечето пациенти са проблемите им да се решават изцяло и зрението им да се върне на 100%, но това невинаги се получава, защото патологията е тежка, а пораженията – сериозни, обясни лекарят. Причините са, че в България болните се бавят с интервенцията и губят седмици и месеци в прегледи и изследвания в доболничната помощ. Идват при очния хирург, когато са получили тежки увреждания и се налага да им се направят серия от операции. Не са редки и случаите, когато пациенти, насочвани от личните лекари за операция, все намират причини да я отложат. В това отношение най-запуснати са диабетиците, които се решават на хирургична намеса, когато са спрели да виждат заради тежък кръвоизлив.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -