вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРезките промени във времето водят до повече инсулти

Резките промени във времето водят до повече инсулти

Променливото време – много горещо, следвано от прохладно и отново жега, отвори много работа на невролози, кардиолози, анестезиолози и физиотерапевти във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Само през последната седмица са приети трима пациенти в много тежко състояние, получили инфаркт и инсулт през 2-3 дни и изпаднали в безсъзнание. В момента медиците провеждат комплексно лечение и се борят за живота им.

Летните горещини са предизвикателство дори за напълно здрави хора, но тези със сърдечносъдови заболявания и проблеми в кръвообращението, трябва да са особено внимателни, предупреди д-р Елена Караманова, завеждащ отделението по неврология в „Медлайн-Централ Хоспитал“.

Кръвоносните съдове се разширяват в топлото време

В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне. Това често е причина за значителна загуба на течности, което води до дехидратация на тялото. Стига се до сгъстяване на кръвта и склонност за образуване на тромби в съдовете, тоест – увеличават се инфарктите и инсултите.

Когато обаче се премине определен праг, може да настъпи обратното – парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното, и другото обаче са еднакво опасни за тези пациенти.

Неблагоприятното време тази пролет и лято е само част от причините за повишения риск, натъкваме се и на друга тенденция – пациентите проявяват небрежност, не пият редовно медикаментите си или не търсят лекар, който да коригира терапията им, съобразно високите температури, посочи д-р Караманова.  Точно такъв е случаят с единия от тримата, приети пациенти – 72-годишният мъж споделил, че има предписани лекарства, но от време на време пропуска приема на таблетки.

Българите масово се инвалидизират след инсулт, защото чакат вкъщи „да им мине“

Лечение на инсулт – подходът е комплексен

Във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив подходът при пациентите с инсулти е комплексен – провежда се медикаментозно лечение, а след това болните се възстановяват с двигателна рехабилитация в отделението по физиотерапия. „Ако се приберат вкъщи след 4-5 дни, те не могат да ходят сами, не говорят, стават тежест за близките си, а и самите пациенти нямат самочувствието да се върнат в обществото. Затова в болницата се полагат огромни усилия не само да се върнат към обичайни ритъм на живот, но и да бъдат активни“ отбеляза д-р Караманова.

Лекарката припомни, че мозъчният удар е социално значимо заболяване, защото болните в огромната си част се инвалидизират и трудно се социализират след преживяния инцидент. Забелязва се и тенденция за подмладяване на болестта – инсулти все по-често покосяват около 50-годишните. Основната причина за появата на сърдечните и мозъчните  удари е стресът. Не бива да се изключват и останалите рискови фактори – злоупотреба с цигари и алкохол, тежките диетични грешки, които включват прекомерна консумация на храни с високо съдържание на мазнини и сол.

България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар. През 2015 г. в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България – близо 154 на 100 000 души. Тоест, смъртността е близо четири пъти по-висока.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -