понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРекламите лъжат, че уголемената простата влошава секса

Рекламите лъжат, че уголемената простата влошава секса

Рекламите на хранителни добавки оставят погрешно впечатление у хората, че уголемяването на простатата намалява сексуалната активност при мъжа. Няма връзка между двете неща, категоричен е уроголът д-р Емил Петков от болница “Тракия Парк” в Стара Загора. Доброкачествената хиперплазия на простатата засяга голям процент от мъжете, като най-голяма е честотата във възрастовата група 50-70 г.

Основната роля на простатата е да образува спермата. Това се случва, когато в нея се смесват простатния секрет и сперматозоидите, които идват от тестисите, пояснява д-р Петков. Той подчертава, че ерекцията и половата активност нямат никакво отношение към тази жлеза. Не съществува връзка между евентуалното намаляване на половата мощ и наличието на доброкачествена хиперплазия на простатата, казва още веднъж урологът.

Затова при каквито и да е проблеми или притеснения, свързани с простатата, хората не бива да се самолекуват. Първо трябва да се консултират с уролог.

Уголемената простата е състояние, което се появява с напредване на възрастта. Нерядко пациентите имат и други съпътстващи заболявания като хипертония (високо кръвно налягане), атеросклероза (стеснение на основни кръвоносни съдове) или друго съдово заболяване. Именно тези здравословни проблеми са истинската причина за намаляване на сексуалните възможности, а не хиперплазията на простатата.

Ако половият член не може да се изпълни с кръв както трябва, се получава еректилна дисфункция. Има различни причини, които водят до това състояние. При наличието на някакви съдови увреждания като стеснения заради атеросклеротична плака, пропускливостта на кръвоносните съдове в пениса намалява. Така не може да се получи качествена ерекция. Друга възможна причина е емоционалното състояние на пациента.

При депресия, някакъв силен стрес се получават мозъчни импулси, които пречат за отварянето на кръвоносните съдове и притока на кръв към така наречените пещеристи тела на члена.

Тези проблеми не са в резултат на уголемената простата, която след 50-60 годишна възраст се проявява при почти всеки мъж, а е резултат от всички тези заболявания, които изброихме.

Медикаментите за уголемена простата не влияят на сексуалните възможности

Едни от медикаментите, които обичайно се приемат при уголемена простата, са така наречените алфа-блокери. Основния им механизъм на действие е да отпуснат мускулчетата на изхода на пикочния мехур. Когато тези мускулчета се отпуснат, се създават условия спермата да навлезе в пикочния мехур. Това е така наречената ретроградна еякулация, която не се изхвърля навън, а влиза в пикочния мехур и със следващата фикция човек я отделя. Получава се спиране на спермоотделянето. Това е временно явление, само докато се приемат тези медикаменти. Когато те се спрат, нормалното спермоотделяне се възстановява. Но – това не води до затруднена ерекция или до затруднен полов контакт или до намалено желание за полов контакт.

Другата група медикаменти, които се ползват за лечение на простата, това са 5-алфа редуктазните инхибитори, които имат хормонален механизъм на действие. Те намаляват стойностите на тестостерона. При тези лекарства има проучвания, които показват, че особено при по-възрастни мъже е възможна появата на сексуална дисфункция. Но тя отново не е в следствие на уголемената простата, а на медикамента.

При оперативното премахване на доброкачествено уголемената простата напълно се запазва сексуалната функция на мъжа. Когато се прави операция за отстраняване на простатата, тенденцията е да се извършват така наречените нервосъхраняващи операции, при които самата простата се отделя прецизно, без да се засяга съдово-нервния сноп, който има значение за еректилната функция на пениса. Целта на тези операции е именно да се съхрани сексуалната дейност на мъжа. Единственото, което той не може да прави след отстраняването на простата е, че не може да произвежда сперма.

Рак ли е уголемяването на простата

При злокачественото увеличение на простатата (рак на простатата) лекарствата, които се използват, са доста по-драстични като действие. При тях е много по-ясно изразено това намаляване на сексуалната дейност, но то пак е резултат от действието на лекарствата, а не на заболяването. При злокачественото уголемяване на простата обемът на операциите обичайно е доста по-голям, в сравнение с доброкачествените случаи. Въпреки това в повечето случаи сексуалната функция отново може да бъде запазена.

В болница Тракия се извършва щадящо отстраняване на простатната хиперплазия по ендоскопски път. „Прилагаме световния „Златен стандарт“ за тези операции, като използваме биполярен плазмен резектор. Той е изключително щадящ, с минимална кръвозагуба и със сравнително кратка продължителност на интервенцията. Излишната тъкан се отстранява чрез изпаряване с електрическа плазма. Възможно е уголемената простата да се оперира и с различни видове лазери. Предимството при тях е, че операцията протична по-безкръвно, недостатък е, че процедурата продължава значително по-дълго, отколкото с плазмена резекция. В Болница „Тракия“ правя операции с биполярен резектор вече над 9 г., използвайки най-съвременна апаратура с видеосистема с висока резолюция на образа. Операцията продължава около час. Не се налагат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се сваля на следващия ден и пациентът се изписва“, пояснява д-р Петков.

При еректилна дисфункция се търси истинската причина

Еректилната дисфукция се определя като феномен, в който участват няколко системи – съдова, ендокринна, мозъка, емоционалната сфера. Всяко едно нарушение, при която и да е от тези сфери, може да доведе до нарушения в сексуалната активност и възможности. При такива нарушения е много важно да се търси причината, която е довела до еректилната дисфункция. Защото тя често е симптом за някакво много по-сериозно заболяване от рода на захарен диабет, атеросклероза, хипертония и други. Препоръчително е пациент с такива проблеми да бъде прегледан от лекари с различни специалности, които да открият истинската причина и да предприемат правилното лечение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -