Какво се прави при уголемена простата?

PRINT
уголемена простата

Първото нещо е да се установи дали наистина има уголемена простатна жлеза. Това става много лесно ехографски и дори се верифицира чрез снимка. Простатата е конусовиден жлезисто-мускулест орган с тежина 20 г и размери по 2-3 см. Всички тези данни се получават за няколко минути при пълен пикочен мехур.

Най-добре може да го извърши специалист уролог. Самият факт, че има увеличена жлеза, няма медицинска стойност. Проблем е, когато тази уголемена простата води до притискане и запушване на долните пикочни пътища и трудно уриниране. Може да се започне лечение. Това най-добре може да се реши от уролог. Самолечението не е приемливо. Трябва да се направи подробен преглед на пикочо-отделителната система. Да се направи изследване на PSA (простатно-специфичен антиген), за да се отговори или потвърди дали става дума за рак на простатата или уголемена простата.

Обикновено това се придружава с преглед (туширане) на простатната жлеза. Оценката на състоянието на пикочо-отделителната система може да стане с помощта на всички образни методи (венозна урография, компютърна аксиална томография, магнитен резонанс), но в повечето случаи е достатъчна ехографията – трансректална и лабдоминална.

Трябва да се знае, че големината на простатната жлеза не е индикация за операция. Оперативното лечение независимо от използвания метод си има индикации:

• задържане на урината поне след един опит за поставяне на катетър;
• повтарящи се кървения поради доброкачествена простатна хиперплазия;
• бъбречна недостатъчност;
• камъни в пикочния мехур;
• повтарящи се инфекции;
• големи дивертикули на пикочния мехур.

Проф. Петър Панчев

 

Проф. Петър Панчев, уролог от УМБАЛ Александровска

[Общо: 6    Средно: 3.5/5]
Какво се прави при уголемена простата? беше последно модифицирана от: октомври 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *