понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПсихотерапия спасява от нощните кошмари

Психотерапия спасява от нощните кошмари

Паника, страх и внезапно връхлитащ ужас – много хора страдат от кошмари, които се завръщат нощ след нощ. Можем да се научим да контпролираме сънищата си, уверяват американски експерти, цитирани от немския в. „Ди Велт“. От подобен проблем – повтарящи се кошмари, страда един на всеки 20 германци.

У нас подобни проучвания няма, но се предполага, че положението е подобно. Нощните плашещи фантазии са причина да сме недоспали и в лоша форма на следващия ден, но имат и дългосрочен ефект – отразява се на сърдечносъдовата система.

Те отключват депресивни настроения, страх и повишено усещане за стрес. Хората, които често сънуват кошмари, понякога изпитват страх изобщо да заспят.

Сънувате, че ви преследват? Липсва ви увереност

Освен стресът като причина за нощните фантазии има и генетично предразположение, казва Михаел Шредл от Манхаймския централен институт за психично здраве. Натоварващи събития като изпити, болести или семейни проблеми често стоят в основата на кошмарите.

Сега учени от университета Гьоте във Франкфурт предлагат терапия, която да помогне на страдащите. Много малко хора знаят, че кошмарите могат бързо и успешно да бъдат излекувани с помощта на психотерапевт, казва проф. Улрих Стагнир от института по психология. При тях в момента се осъществява мащабно проучване за ефективността на терапия, при която се репетира контрола върху изображенията (Imagery Rehearsal Therapy). Това е метод, прилаган с голям успех в САЩ главно при войници, преживели травматични събития.

При първите 30 доброволци в проучването във Франкфурт също бил регистриран добър ефект. В рамките само на едночасова терапия помогнахме на хора, които от десетилетия страдат от мъчителни кошмари, казва специалистът по поведенческа терапия Катрин Ханзен. По думите й няма друг подход, който да е толкова ефективен. Тя обаче третира само симптомите. Ако човекът има някакво психично заболяване, за него ще се наложи допълнителна терапия при психиатър.

Запишете в дневник детайли от съня си веднага след събуждане

При метода от САЩ пациентите учат как съзнателно да променят картините в кошмара си. Отначало те си водят дневник в продължение на три седмици. Веднага след събуждането човекът си записва в детайли плашещия сън. След това участниците в немското проучване учат как да изострят силата на въображението си. Караме ги да си представят, че са на тропически плаж, да усетят слънцето върху кожата си и да чуят вълните, обяснява Ханзен. Успеят ли да се справят с тази задача, имат всички предпоставки да повлияят по-късно и съдържанието на кошмара си.

Новият приятен сън се тренира в домашна обстановка

Една от жените сънуваше непрекъснато тъмна кола, която я преследва, обяснява психоложката. По-късно от автомобила слизали маскирани мъже и тя се събуждала със сърцебиене. По време на терапията жената трябвало да разучи нов сценарий на съня си – от колата слизат не врагове, а приятели. Във втората част на терапията новият приятен сън се тренира в домашна обстановка по 10-15 минути всеки ден. Така за сравнително кратко време се отбелязвал значителен успех в борбата с мъчителния кошмар. При повечето доброволци той изчезвал или бивал заместен от смесица между стария сън и новия позитивен сценарий.

За да докажат ефекта от американския метод, психолозите във Франкфурт приложили в контролна група друга поведенческа терапия – конфронтационната. При нея сънуващите кошмари си представяли отново и отново страховитата ситуация от нощта, докато престанат да се плашат от нея. Сюжетът на кошмара не се променя при този подход. Ефективността от тази терапия е доказана в много проучвания, пише „Ди Велт“. За самите хора обаче терапията е доста стресираща.

Даниел Ерлахер, автор на книгата „Упътване за осъзнати сънища“, дава още съвети как да се справим с потискащите нощни видения. Принципът при тях е общ – важното е човекът да осъзнае, че всичко се случва насън. „Играех баскетбол в кухнята с две огромни създания, подобни на пилета. Нещо не беше наред. Човек не играе баскетбол в кухнята си, още повече срещу подобни същества. Това трябва да е сън. Осъзнавайки това, вече беше възможно сам да определям каква насока да вземе той. Тогава отворих прозореца и започнах да летя“, пише Ерлахер.

Какво е осъзнато сънуване

Специалистите наричат това луцидни сънища или осъзнато сънуване. „Става дума за ситуация, когато човек осъзнава, че сънува. Освен това той може да повлияе на развоя на събитията“, обяснява психоложката Бригите Холцингер, която ръководи Виенския институт за изследване на съзнанието и сънищата.

Всеки човек може да се научи да отива на приказно пътуване в съня си, смята тя. Ако човек осъзнае, че това е само сън, ще бъде като истинска Алиса в страната на чудесата. Когато сънуваме, суперкомпютърът в нашия мозък ни оплита в безкрайно приключение, в един перфектно симулиран свят, пише Ерлахер.

Съществуват различни техники. Те звучат просто, но изискват постояноство и упражняване, за да се стигне до успех. Заспивайте с мисълта, че ще имате осъзнат сън, съветва Ерлахер. Той също препоръчва да водим дневник за сънищата си, за да се ориентираме в нашата собствена символика. Звучи чудновато и забавно, но подходът имат сериозен терапевтичен бекграунд. Осъзнатият сън е много добра форма за терапия на кошмара, обяснява Бригите Холцингер. След кошмара се будим изплашени, ядосани или със сърцебиене. Осъзнатият сън се свързва с най-дълбока релаксация и висока концентрация.

Как да си помогнем срещу кошмарите?

Изберете си някой сън, който не е толкова страшен. Опишете го възможно най-подробно. След това се опитайте да измислите хепиенд на ситуацията. Задачата на човека е да разучи детайлно новия желан сън и да си го припомни преди заспиване или пък през нощта, когато се събуди. Осъзнаем ли по време на кошмара, че това е само сън, вече сме на крачка от успеха. Следващата стъпка е да се опитаме да променим развоя на ситуацията в желаната посока.

Свързани теми: Как ни разболява стресът

Как да преборим стреса на път за работа

Сънотворно се оказа лекарство за рак

СНИМКА:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -