събота, 10 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПапилома вируси заплашват мъжете с рак на гениталиите

Папилома вируси заплашват мъжете с рак на гениталиите

Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на най-разпространената вирусна инфекция, предавана по полов път. Свързва се с рак на маточната шийка при жените, но може да създаде сериозни здравословни проблеми и на мъжете, казва проф. Златко Кълвачев, шеф на лабораторията по вирусология във ВМА. Коварното при тях е, че в голяма част от случаите HPV инфекцията не причинява видими изменения или клинични прояви. Повечето от мъжете, заразени с HPV, не показват никакви симптоми. Те всъщност не знаят, че могат да пренасят заразата на други и че те самите могат да развият някое от усложненията на тази инфекция.

Ако дългогодишният сексуален партньор на един мъж е носител на HPV, мъжът с много голяма вероятност също е носител на вируса. При установяване на инфекцията не бива да се подозира изневяра, защото вирусът може да е в латентно състояние години наред без симптоми.

HPV са с доказан онкогенен потенциал, затова държавата вече финансира поставянето на ваксина при 12-годишните момичета. Едни вирусни типове носят нисък риск от прогресиране към рак (HPV 6 и 11), докато други са свързани с висок риск за прогресиране към рак (HPV 16 и 18). Два от специфичните вирусни белтъци увреждат или разрушават белтъци на здравата клетка, блокират възможностите й за самоконтрол.

Как се проявяват инфекциите с HPV

Основното място за клинична изява на инфекциите, причинени от HPV, са кожата, полулигавиците и лигавиците. Полово предаваните вирусни типове засягат предимно гениталиите и перианалната област. Повече от инфекциите, причинени от HPV, са преходни. Острите кондиломи (брадавици) са често срещаната проява на инфекцията, наблюдавана по лигавиците на половите органи и ануса. Инкубационният период е средно от 3 до 6 месеца.

Заболяването започва с появяването на малки розово-червени възелчета, които нарастват на брой и големина и образуват зърнеста повърхност, напомняща малина, петльов гребен или цветно зеле. При мъжете кондиломите се локализират по пениса и по-рядко в уретрата, предизвиквайки симптоми на хроничен уретрит. Развитието им в областта на ануса често (но невинаги) се дължи на хомосексуални контакти.

Много често симптомите на папилома вирусната инфекция при мъжете изчезват без лечение и без да предизвикват каквито и да било проблеми. Спонтанното очистване при мъжете е по-лесно и по-бързо, отколкото при жените. Дамите се освобождават от вируса до две години, докато при мъжете това става за няколко месеца. Преболедуването от инфекция с HPV не осигурява имунитет срещу вируса и не предпазва от повторно заразяване. Освен кондиломите, които се причиняват основно от типовете HPV-6 и HPV-11 (90%) и се срещат с приблизително еднаква честота при мъже и жени, другите генитални неоплазии при мъжете са сравнително редки.

Има ли нужда от ваксина за HPV вируси, ако не водя разпуснат живот?

Инфекцията протича различно при двата пола – мъжете често са носители, но рядко боледуват, докато за жените важи обратното. Причините за по-ниската възприемчивост на мъжете към HPV инфекции не са напълно изяснени, но много е вероятно те да са свързани с анатомични (кожна повърхност, а не лигавица) и имунологични особености.

Все пак инфекцията с HPV увеличава вероятността мъжете да развият рак на гениталиите, въпреки че този тип рак се среща рядко. Рискът от анален рак е по-висок при сексуално активните хомо- и бисексуални мъже, отколкото при хетеросексуалните мъже. Мъжете с имунодефицитни състояния също са изложени на по-висок риск да придобият този вид рак. За установяване наличието на кондиломи в областта на гениталиите при мъжете е необходим преглед от специалист. Диагнозата се поставя въз основа на типичната клинична картина, а субклиничните форми се диагностицират с помощта на обработка с 5% оцетна киселина – заразената тъкан избледнява. Има и разновидност на т.нар. цитонамазка при жените, която доказва морфологични промени на клетката, може да се проведе и при мъже – анален пап-тест. Ако резултатът от него покаже отклонения от нормата и съмнения за инфекция с HPV (наличие на койлоцити), редно е те да бъдат отхвърлени или потвърдени чрез специализирано вирусологично изследване (ДНК тест за детекция и определяне типа на вируса).

100% ефективно лечение на гениталните брадавици засега липсва

Тоталното ликвидиране на вируса е трудно, защото неговата ДНК е интегрирана в ядрото и на околните видимо здрави, но също заразени клетки. Това е причината, поради която често се наблюдава повторна поява на брадавиците. В зависимост от локализацията, размера и стадия на заболяването, както и в зависимост от вирусния тип, лечението се провежда по различен начин. Използват се медикаменти с деструктивен ефект, както и такива с имуностимулиращо действие. Дребните брадавици могат да бъдат отстранени чрез замразяване, изгаряне или третиране с лазер. Отстраняването на големите брадавици, които не се поддават на изброените методи за лечение, се извършва хирургически. Прилага се и лечение с помощта на методите на сугестия, хипноза и хомеопатия, обаче съобщените в научната литература резултати при подобно лечение не дават категорични доказателства относно тяхната ефективност.

Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус?

Единственият начин за предпазване от заразяване с HPV е избягването на директната среща с вируса. Ако единият от сексуалните партньори има брадавици в областта на гениталиите, сексуалният контакт би трябвало да се избягва, докато брадавиците бъдат излекувани. Използването на презервативи значително намалява риска от заразяване с HPV. Презервативите могат да осигурят известна защита срещу предаването на човешки папиломен вирус, но те не са 100% ефикасни, тъй като вирусът се предава предимно при контакт с кожата на заразения.

По този начин вирусът може да инфектира непокритата от презерватива кожа на сексуалния партньор. Различни проучвания показват, че около 38% от мъжете, които винаги използват презервативи, са имали HPV, докато над 54% от неизползващите кондоми са имали HPV. При първата група бил установен и по-нисък риск от носителство на раковосвързан HPV щам (под 17% срещу 36% при втората група).

Перспективна възможност за предпазване от заразяване с най-разпространените типове на вируса предлага специфичната ваксинация. Ваксините представляват комплекс от вирусоподобни частици и адювантна система за усилване на имунния отговор срещу вируса. Резултатите от предварителните клинични изпитвания при мъже, както и наблюденията при жените през годините след пускането им на пазара показват, че те са безопасни и ефективни. Ползата от ваксинирането на мъжете като мярка за предпазване на техните партньорки от цервикални неоплазии тепърва предстои да бъде анализирана. Въпреки това поради факта, че ваксините предпазват от допълнителни заболявания, каквито са аналните неоплазии, ползата от рутинното аксиниране и на двата пола е очевидна.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -