сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюВсе повече деца до 12 г. имат анорексия

Все повече деца до 12 г. имат анорексия

Все повече са деца до 12 г. се разболяват от хранителна зависимост, съобщи д-р Светлана Бояджиева, психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства. По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000. Днес в болница „Токуда“ започна работа първият у нас специализиран център за лечението им. Той ще носи името на Василия  – дъщеря на Явра Стоилова, наследница на Яворов. Младото момиче се самоуби точно преди 7 месеца заради анорексията.

В България няма точни епидемиологични изследвания за хранителните разстройства, но за ръста им се съди косвено по увеличения поток на пациенти към психиатри и ендокринолози, поясни д-р Бояджиева. Много малко пациенти стигали до лечение, една от причините е, че за това няма клинична пътека. „Мое проучване за хранителните нагласи и диети в ученическата възраст от 1993 г. сочи, че на 14 г. 70% от децата вече са правили или правят в момента опити за отслабване. При един от 10 ученици се откриват частични симптоми на хранително разстройство“, допълва психиатърът.

Корените на анорексията и булимията са в детството, затова в “Токуда” вече работи и многопрофилен детски център, в който ще работят поне 18 различни детски специалисти. Така майките могат да доведат малките с направление за педиатър, а тук на място ще бъде направена консултация с всички необходими специалисти и при нужда ще бъдат приети в болница, поясни Явор Дренски, изпълнителен директор на болница “Токуда”. Признаците на хранително разстройство ще бъдат откривани рано, а пациентите – насочвани към правилно лечение.

Средно 18,6% от хората боледуват от такава зависимост в даден период от живота си, сочат различни проучвания в целия свят. Един процент са с анорексия, 4-5% с булимия, а всички останали са включеви в обща група хранителни разстройства. Заболяването продължава 2-4 и дори до 10 г. Около 55-75% от болните оздравяват, при 15-20% състоянието хронифицира, така че то не заплашва живота им. Не са малки обаче смъртните случаи – има различни проучвания, според които те варират от 0,5 до 20%.

Всяко хранителното разстройство започва с период на анорексия – като клинична изява или като поведение с ограничаване на храненето, фиксиране на вниманието върху теглото при емоционален проблем. Свалените килограми дават усещането, че човек контролира ситуацията, повишават самочувствието, затова поведението се повтаря, обяснява д-р Бояджиева.

Типът характер, темпераментът имат голямо значение за отключването на болестта. Важни са още индивидуалното физическо и психическо развитие, семейството и средата. Други фактори са най-често стрес, кризи на съзряването или неблагоприятни събития в семейството. Родителите трябва да наблюдават внимателно децата си, особено в пуберитета, съветва психиатърът. Тревожни признаци са, ако те са често в стрес, променя се поведението, общуването им. Доста болни се отказват от лечението – приблизително всеки четвърти, каза още психиатърът. Заболяването съответствало на личността и болният искал да го запази, а не да се излекува. Пациентите в по-леки стадии можели да излязат от това състояние с помощта на родители и приятели, но при истински развито заболяване било много трудно да се справят сами с проблема.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -