понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха диагнозата "необяснимо безплодие"

Разгадаха диагнозата „необяснимо безплодие“

80% от случаите на необяснимо безплодие на двойките са свързани с дефектна ДНК в сперматозоидите на мъжете, съобщи Би Би Си. Проучването е на университета „Куинс“ в Белфаст. За целта за изследвани генетично проби от 239 двойки с такава диагноза. Откритието ще позволи двойките да бъдат насочени към по-ефективно лечение, ще им спести време и доста средства, коментерат учените.

В момента учените от Белфаст работят и върху тест, който ще позволи бързо и лесно да се открие дали ДНК дефект е причината за безплодието. Така работата на медиците ще се облекчи съществено. За около една трета от двойките досега не се откриваше точната причина за безплодието и им поставяха диагноза необяснимо безплодие, казва проф. Шийна Люис от университета в Белфаст. Терапията след това се правела напосоки и без особени изгледи за успех.

Тези двойки инвестираха много време и пари за вътрематочно оплождане, което при тях няма особено изгледи за успех, допълва проф. Люис. Тя смята, че след като е установена причината за проблема е само въпрос на време да се предложи конкретна и ефективна терапия, която ще доведе до раждане на собствено бебе.

Проучването има и второ важно откритие – шансовете за успешно инвитро са пряко свързани с размера на увреждането по ДНК на мъжките сперматозоиди. Проф. Кристофър Барат от университета в Дънди допълва, че сега повечето клиники изобщо не тестват спермата за подобни дефекти, защото не знаели какво да правят с получените резултати.

Свързани теми: Ин витрото заздравява връзката според мъжете

Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

Удължиха срока за правото на помощ за ин витро

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -