четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОперират тумор в околоносните кухини без разрез

Оперират тумор в околоносните кухини без разрез

В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Парк“ се извърши ендоскопска операция с модерна навигираща система при пациент с тумор на околоносните кухини и носна полипоза. Болницата единствена в страната разполага с такава система, а проф. Карен Джамбазов е водещ специалист по ушно-носно-гърлени болести, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“. Ето какво сподели след интервенцията проф. Джамбазов:

Операцията изисква навигираща система – с какво тя помага при извършването на този тип интервенции?

Пациентът е относително млад с хронично заболяване – хроничен полипозен синуит, който обхваща всички синуси. Освен всичко това се установи и най-вероятно доброкачествено образувание в десните синуси (очакваме хистологичния резултат), което прави оперативната интервенция доста по-сложна, отколкото традиционното премахване само на полипите от носа. Затова се и наложи да се използва цялата комбинация от оптични средства, както и навигационна система и целият специфичен инструментариум, необходим за провеждането на високотехнологична ендоскопска операция на околоносните кухини. В случая това помогна при пациента да се осъществи една радикална интервенция, при която се премахна туморното образование, отвориха се всички околоносни кухини, осъществи се и корекция на носната преграда.

Помага ли новата система за по-бързото възстановяване на пациентите и по-лесното отстраняване на проблемите?

Категорично. Тези системи са революцията в областта на ендоназалната хирургия. Преди тях в целия свят се използваха методики, при които се налагаше да се правят външни разрези, да се премахват костните структури на синусите, което водеше до доста дълъг следоперативен период и неприятни усложнения от страна на различни черепно-мозъчни нерви. Сега при наличието на тези съвременни системи можем да оперираме през естествените отвори на носа без да се налага да правим допълнителни разрези, което значително съкращава следоперативния престой, и на практика помага на пациента да се възстанови много по-бързо.

Какви са ви впечатленията от болницата и наличната апаратура?

Впечатлен съм от тази болница, впечатлен съм от уредбата, която има вътре, от апаратурата, която видях в отделението „Уши, нос, гърло“ както и от операционните зали. Дори не съм очаквал, че в България вече може да има на такова високо ниво оборудване и операционни зали.

Посещението на проф. Карен Двамбазов в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора е част от летните инициативи на Българското ринологично сдружение (БРС). През следващата седмица на 19-20 август ще бъдат извършени други подобни интервенции от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия и Проф. Карен Джамбазов в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, а на 25 август проф. д-р Бернхард Шик ще гостува и в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора и заедно с доц. Петър Руев ще оперира двама комплицирани пациенти, използвайки помощта на наличната навигационна система. Проф. д-р Бернхард Шик е международно признат специалист по ендоскопска синус хирургия и посещението му в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Парк, Стара Загора е признание за високото ниво на УНГ отделението към болницата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -