вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха молекула, убива раковите клетки

Откриха молекула, убива раковите клетки

Нова молекула кара раковите клетки да се самоунищожават, съобщава сайтът EurekAlert. Тя е разработена в Университета на Тексас, заедно с екипи от други изследователски центрове. Молекулата е синтетичен носител, вкарва в туморните клетки натриеви и хлорни йони.

Методът се базира на факта, че за да оцеляват, клетките трябва да поддържат стабилна концентрация на йони в клетъчните си мембрани. Ако балансът е нарушен, клетката умира. При раковите клетки обаче се променя механизмът на йонен транспорт в мембраната. По този начин те се предпазват от процесите на апоптоза (клетъчна смърт).

Продигиозин притежава противоракови свойства

Естественото съединение продигиозин е било открито от учените преди около 20 години. То може да функционира като носител на йони, притежава и противоракови свойства. Благодарение на това откритие, учените успели да създадат синтетичен носител, който се прикрепя към хлорните йони. Той позволява на йоните да се разтварят в мембраната, която се състои главно от мазнини. Заедно с хлорните йони, носителят носи и натриеви йони.

Изследванията показали, че носителят убива човешките ракови клетки. Концентрацията на йоните се променяла преди да се задейства апоптозата (клетъчната смърт). Недостатъкът за момента е, че препаратът убива не само болните, но и здравите клетки. Учените сега се стремят да разработят система за селективното му свързване само с раковите клетки. Те очакват за това да им помогне молекулата тексафирин. Очаква се скоро да започнат тестове, на първо време върху животни.

Източник: EurekAlert

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -